Porastao broj poginulih u padu vojnog aviona

0
Anadolija
Porastao broj poginulih u padu vojnog aviona
Foto: Twitter / Prizor s mjesta nesreće na Filipinima

Najmanje 50 ljudi poginulo je kada se vojni avion u nedjelju srušio tokom slijetanja na jugu Filipina, javlja Agencija Anadolija.

Ministarstvo odbrane Filipina ranije je objavilo da se vojni avion tipa C-130, u kojem se nalazilo ukupno 96 ljudi, srušio u selu Bangkal koje pripada gradu Patikul pokušavajući sletjeti na ostrvo Jolo u provinciji Sulu.

Mjesto nesrece na Filipinima - undefined

Foto: EPA-EFE: Mjesto nesreće na Filipinima

General Edgard Arevalo potvrdio je da je 49 osoba preživjelo nesreću, dok je poginulo najmanje 50 osoba, među kojim 47 pripadnika vojske.

U padu aviona povrijeđeno je i nekoliko mještana sela.

Osobe koje su preživjele nesreću prebačene su u bolnicu, a zvaničnici su naveli da se nastavlja potraga i spašavanje nestalih osoba.

Ministar odbrane Delfin Lorenzana izjavio je da su se u avionu nalazila tri pilota i pet članova osoblja kabine, dok su ostatak činili članovi vojnog osoblja.

Mjesto nesrece na Filipinima - undefined

Foto: EPA-EFE: Mjesto nesreće na Filipinima

Vojni avion se srušio nakon što je promašio pistu tokom slijetanja, a potom se zapalio.

Avioni C-130 inače se koriste za prevoz trupa i zaliha. Također su često raspoređeni za pružanje humanitarne pomoći i pomoć u katastrofama.

Avion je letio iz zračne baze u Manili te je prošao pored grada Cagayan de Oro u južnoj regiji Mindanao prije nego je krenuo prema otoku Jolo.

Većina putnika nedavno je završila osnovnu vojnu obuku i bila je raspoređena na Mindanaou.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije