Iznenađujući izbor modela: Vojska Srbije nabavila 56 novih terenaca

Radiosarajevo.ba
Iznenađujući izbor modela: Vojska Srbije nabavila 56 novih terenaca

Nastavlja se modernizacija Vojske Srbije, pa je nakon aviona, helikoptera, oružja došao trenutak i za obnovu vozog parka. Nakon 14 godina nabavljeno je 56 novih putničkih terenaca za potrebe Vojne policije, jedinica Kopnene vojske i za svakodnevnu upotrebu pripadnika.

Veliko iznenađenje je izbor modela: To je UAZ Patriot, robusni ruski terenac iz Uljanovska. Iako je u posljednje vrijeme Vojska Srbije nabavila dosta ruskog oružja, ipak se očekivao neki zapadni terenac u floti.

UAZ Patriot u svojoj domovini uživa status neke vrste "ruske G-klase" jer je terenac koji nudi dobar kompromis između udobnosti, vožnje na asfaltu i teškim off-road terenima. Osim pogona na sva četiri točka, postoji mogućnost blokade zadnjeg diferencijala i mogućnost korišćenja vozila u sporohodnim stepenima prijenosa.

Pretpostavlja se da je Vojska Srbije nabavila verzije pokretane 2,2 litarskim 4-cilindričnim common-rail turbodizelašem snage 113 "konja", a u ponudi je i verzija sa 2,7 litarskim benzincem (135 KS). U Rusiji osnovna verzija košta oko 800.000 rubalja, odnosno oko 18.500 KM.

U Pančevu su primopredaji vozila prisustvovali ministar odbrane i načelnik Generalštaba Vojske Srbije koji su najavili da će do kraja oktobra stići još osam Patriota.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije