Najmanje dvoje mrtvih: Da li je zalutali terenac UAZ pokrenuo rat na obodu Europe

J. M.
Najmanje dvoje mrtvih: Da li je zalutali terenac UAZ pokrenuo rat na obodu Europe

Ministarstvo obrane Azerbejdžana izvijestilo je u nedjelju o razmjeni artljerijske vatre s Vojskom Armenije na graničnom dijelu koji prolazi teritorijom regije Tovuz.

"Oko podneva 12. jula, jedinice armenskih oružanih snaga, nakon što su grubo prekršile primirje na dijelu tovuške oblasti azerbejdžansko-armenske državne granice, pucale su na naše položaje iz artiljerijskih oružja", navodi se u izjavi azerbejdžanskog ministarstva odbrane i dodaje sa su u incidentu poginula dva azerbejdžanska vojnika.

"Armenske oružane snage pokušale su pomoću artiljerije da napadnu položaje azerbejdžanske vojske u pravcu Tovuz na granici. Neprijatelj je, pretrpjevši gubitke, odbačen nazad. Tokom bitke poginula su dva vojnika azerbejdžanske vojske, pet ih je ranjeno", tvrdi Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Armensko ministarstvo odbrane, s druge strane, izvijestilo je da su azerbejdžanske oružane snage granatirale položaje armenske vojske na armensko-azerbejdžanskoj državnoj granici.

"Danas u 12.30 sati azerbejdžanske snage iz nepoznatih razloga pokušale su pomoću terenca UAZ prekršiti državnu granicu Armenije u smjeru regije Tovuz. Nakon upozorenja armenske strane, azerbejdžanske snage napustile su vozilo i vratile se na svoje položaje. Nakon toga azerbejdžanska je vojska ponovo pokušala zauzeti armenski položaj granatiranjem", navodi se u izvještaju.

Kako se navodi u izjavi, nakon odgovora armenske strane, azerbejdžanske su se trupe povukle.

"Nema gubitaka armenskih oružanih snaga", navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane Armenije.

Sukob između Azerbejdžana i Armenije oko Nagorno-Karabaha počeo je u februaru 1988. godine, kada se Nagorno-Karabaška autonomna regija otcijepila od Azerbejdžana. Za vrijeme oružanog sukoba 1992-1994, Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam okolnih područja.

Sporna regija je od tada pod kontrolom armenske vojske i lokalnih separatista. Ujedinjene nacije Nagorno Karabah tretiraju kao azerbejdžansku teritoriju, baš kao i Vijeće Evrope. Od 1992. godine traju pregovori o mirnom rješavanju sukoba u okviru OSCE-ove Minsk grupe, koju predvode kopredsjedavajući - Rusija, Sjedinjene Države i Francuska.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije