Gasi se još jedan slavni proizvođač automobila!

Radiosarajevo.ba
Gasi se još jedan slavni proizvođač automobila!
Foto: EPA-EFE / Holden

General Motors je odlučio da ugasi proizvođača automobila na australskom tržištu.

Oldsmobile, Hummer, Saturn, Pontiac, Saab, a sada i Holden. Lista nekadašnjih velikana General Motorsa je siromašnija za još jedno ime pošto je američki gigant 17. februara najavio da će marka Holden u potpunosti nestati sa tržišta Australije nakon 2020. godine. Ova vijest i ne predstavlja neko iznenađenje pošto je Holden poslovao izuzetno loše već duži broj godina, piše portal AutoRepublika.

Još tokom 2017. godine, rukovodstvo kompanije je objavilo da više neće proizvoditi u Australiji, vozila Holdena s volanom na desnoj strani. poslije više od 50 godina. Od tada se ponuda General Motorsa u zemlji kengura uglavnom zasnivala na raznim Opelovim i Chevroletovim modelima.

Kada je General Motors prodao njemački brend Citroen-Peugeot alijansi, to je stavilo "kengure" u lošu situaciju, pa je kraj modela Astra i Insignia/Commodore stigao još ranije od inicijalno planiranog.

Holden je osnovan još 1856. godine, a prvi samostalni automobil je razvio 1948. godine. Kroz historiju je prodato više od osam miliona jedinica, a neki od kultnih australskih modela kao što su Monaro, Kingswood i Commodore su nosili upravo Holdenovu oznaku.

Kompanija je posljednji put bila najveći proizvođač u Australiji davne 2002. godine, a kako se čini 2020. godina će da bude ona sa najnižim proizvodnim ciframa u historiji ovog brenda. Holden će nastaviti da pruža usluge servisiranja i osiguravanja rezervnih dijelova za sadašnje vlasnike, minimalno još desetak godina, a tu su uključeni i budući opozivi, ako do njih dođe.

Ostatak teksta portala AutoRepublika čitajte ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije