Vraća se Lada Niva: AvtoVAZ otkupio udio GM-a u zajedničkoj kompaniji

J. M.
Vraća se Lada Niva: AvtoVAZ otkupio udio GM-a u zajedničkoj kompaniji

Ruski AvtoVAZ potpisao je ugovor s General Motorsom o otkupu 50-postotnog udjela američkog koncerna u zajedničkoj firmi GM-AVTOVAZ Togliatti koja od 2002. godine proizvodi terenac Chevrolet Niva.

Dosadašnja "joint-venture" kompanija postat će 100-postotno vlasništvo AvtoVAZ Grupe, pri čemu strane nisu otkrile finansijske detalje transakcije.

Prema ugovoru, tvornica u vlasništvu zajedničkog preduzeća neko vrijeme će nastaviti proizvoditi i prodavati terenac Niva sa značkom Chevrolet, a u budućnosti će se model izrađivati pod markom Lada.

chevrolet_niva_002.jpeg - undefined

Foto: GM-AvtoVAZ

To znači da se na tržište vraća terenac kultnog imena Lada Niva! Objašnjenje za manje upućene: Chevrolet Nivu razvio je AvtoVAZ kao zamjenu za kod nas poznatu Ladu Nivu.

Finansijska kriza u Rusiji 1998. godine nije dozvolila AvtoVAZ-u samostalno dovrši i izrađuje novi model pa je 2002. formirana zajednička kompanija s General Motorsom.

Jedan od detalja ugovora o suradnji najvećeg ruskog i američkog automobilskog proizvođača bilo je pravo nove firme da koristi legendarno ime Niva, dok je dotadašnja "carica tajgi", kod nas popularna Lada Niva, preimenovana u Ladu 4x4.

chevrolet_niva_003.jpeg - undefined

Foto: GM-AvtoVAZ

Chevrolet Niva je dosta popularna u Rusiji i zemljama bivšeg SSSR-a jer je zadržala vrhunske off-road karakteristike originalne Nive, a ponudila ljepšu optiku i  znatno bolje ponašanje na asfaltiranim cestama.

Automobil dužine 4,048 metara u najvećoj mjeri je preuzeo tehniku originalne Nive (Lada 4x4): 1,7 litarski benzinac (80 KS) prenosi snagu na sva četiri točka, dio pogonskog sistema je centralna blokada diferencijala. Bazna verzija u Rusiji košta 687 hiljada rubalja, odnosno oko 19.000 KM.

Chevy Niva: Dotjeran surogat koji je nadmašio originalnu Ladu Nivu

Boljim poznavaocima automobilskih zbivanja poznato je da legendarni terenac Lada Niva od 2006. godine nosi oznaku Lada 4x4. Razlog za to je činjenica da je slavno ime Niva ponio terenac Chevrolet Niva, model koji je razvila firma GM-AvtoVAZ, joint venture General Motorsa i najvećeg ruskog automobilskog proizvođača.

Sporazum AvtoVAZ-a i General Motorsa ne bi trebao donijeti nikakve promjene za zaposlene, baš kao što postojeći ugovori s dobavljačima i zastupnicima ostaju nepromijenjeni, barem tokom prijelaznog razdoblja. 

"Zahvalan sam našim partnerima iz GM-a na 18 godina plodne saradnje. Prema ugovoru, AvtoVAZ će dobiti drugi klasični terenac u liniji automobila.  Niva će nadopuniti legendarnu Ladu 4x4 i podržati daljnji razvoj AvtoVAZ-a. Historijski gledano, proizvodni procesi zajedničkog ulaganja duboko su povezani s glavnim sjedištem AvtoVAZ-a u Togliattiju. Srdačno pozdravljam sve zaposlene u GM-AVTOVAZ-u, koji sada postaju dio grupe AvtoVAZ", rekao je Yves Karakatzanis, predsjednik i izvršni direktor kompanije AvtoVAZ.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije