Chevy Niva: Dotjeran surogat koji je nadmašio originalnu Ladu Nivu

J. M.
Chevy Niva: Dotjeran surogat koji je nadmašio originalnu Ladu Nivu

Boljim poznavaocima automobilskih zbivanja poznato je da legendarni terenac Lada Niva od 2006. godine nosi oznaku Lada 4x4.

Razlog za to je činjenica da je slavno ime Niva ponio terenac Chevrolet Niva, model koji je razvila firma GM-AvtoVAZ, joint venture General Motorsa i najvećeg ruskog automobilskog proizvođača.

chevy_niva_08.jpg - undefined

Foto: GM-AvtoVAZ

Chevrolet Niva razvijena je prije 20-ak godina kao zamjena za kultnu Ladu Nivu, no početkom ovog milenija pokazalo se da "original" još ima dovoljno kupaca.

Zato je novorazvijeni automobil ponio značku Chevroleta, iako je riječ o originalno ruskom proizvodu, s lokalizacijom komponennti od 90 posto.

chevy_niva_01.jpg - undefined

Foto: GM-AvtoVAZ

Oni koji su imali priliku isprobati Chevrolet Nivu opisali su ovaj terenac starog kova onako kako su i željeli njegovi konstruktori: Na off-road terenima Chevy ne zaostaje za originalnom Nivom, dok je na asfaltu znatno udobniji i ekonomičniji.

Automobil dužine 4048 metara nosi vizuelni identitet Chevroleta, dok je tehnika uglavnom preuzeta od Lade 4x4: 1,7 litarski benzinac (80 KS) prenosi snagu na sva četiri točka, a dio pogonskog sistema je centralna blokada diferencijala.

chevy_niva_06.jpg - undefined

Foto: GM-AvtoVAZ

Ovih dana je GM-AvtoVAZ dotjerao Chevrolet Niva, pri čemu je glavni novitet multimedijalni sistem u verzijama Multimedia.

Na vrhu armaturne ploče nalazi se ekran osjetljiv na dodir, s USB konektorom i slotom za memorijske kartice, iako se neke funkcije multimedijalnog sistema mogu kontrolirati pomoću tastera.

chevy_niva_02.jpg - undefined

Foto: GM-AvtoVAZ

Multimedijalni sistem može reproducirati muziku i video fajlove, ima ugrađenu navigaciju, a na ekranu se prikazuje zapisi kamere za vožnju unazad.

Sistem je dostupan u dva nova nivoa opreme: Chevrolet Niva u verziji GLC Multimedia košta 810.000 rubalja (21.600 KM). Nažalost, Chevrolet Niva prodaje se samo u Rusiji i nekoliko okolnih država nastalih raspadom SSSR-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije