Došlo hiljade obožavatelja: Održan festival posvećen legendarnim VW busevima

0
Radiosarajevo.ba
Došlo hiljade obožavatelja: Održan festival posvećen legendarnim VW busevima
Foto: Top Gear / Festival VW buseva

Hannover je dom VW buseva više od 65 godina, te je bilo sasvim prikladno da ovaj grad bude domaćin VW Bus Festivala 2023. tokom vikenda, s preko šest hiljada starih i novih autobusa prisutnih na trodnevnom festivalu.

Pridružilo im se oko 60 hiljada gostiju iz svih krajeva svijeta tokom vikenda, uključujući i TopGear

Festival je započeo u petak popodne konvojem od 75 vozila iz VW fabrike u Stöckenu do festivalskog prostora, sa svih modela, od vrlo ranih T1 do sadašnjeg ID.Buzza, praćenim muzikom uživo tokom cijele večeri. 

Sjajna igra i sigurna pobjeda Studenata nad Slobodom

Sjajna igra i sigurna pobjeda Studenata nad Slobodom

Najveći spektakl je bio među kamperskim mjestima. Red za redom, VW autobusi se protezali dokle god se moglo vidjeti, a već je vladala prava festivalska atmosfera. Neki su uživali u jutarnjoj kafi, neki su pili nešto jače, dok su drugi jednostavno šetali pokušavajući sve to upiti.

Na samom festivalskom prostoru, Volkswagenovo Odjeljenje za klasična vozila je izložilo više od 70 rijetkih historijskih autobusa, zajedno sa raznim izložbama, prodajnim štandovima dijelova i festivalskim atrakcijama, uključujući panoramski točak i gigantski napuhan ID.Buzz. 

Festival VW buseva
Foto: Top Gear: Festival VW buseva

Subota je takođe donijela europsku premijeru novog sedmosjednog ID.Buzza, koji je predstavio glumac Ewan McGregor. On u svojoj kolekciji od 30 vozila ima 1958. Transporter, 1960. T1 Transporter pikap i dva 1967. Westafalia kemp prevozna vozila

"To je nevjerovatan automobil i oduševljen sam zbog duže verzije jer imam petoro djece i moći ću da ih sve stavim odjednom", rekao je on.

"Potpuno ima duh starih autobusa. Nemoguće je napraviti autobus onakav kakav je nekad bio, ali VW je uradio nevjerovatan posao sa prednjim dijelom. Zabavan je automobil, ima prijateljski izgled, tako da mislim da je u tom smislu pun originalne DNK", dodao je McGregor. 

Festival VW buseva
Foto: Top Gear: Festival VW buseva

Iznenađenje je ipak došlo te večeri, u vidu impresivnog prikaza dronova koji su osvjetlili noćno nebo licima svakog VW autobusa prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, piše TopGear

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije