Da li ste čuli za ovih pet "zlatnih pravila" uštede goriva?

2
Radiosarajevo.ba
Da li ste čuli za ovih pet "zlatnih pravila" uštede goriva?
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Uz malo pažnje i razmišljanja u vožnji moguće je uštedjeti čak do 20 posto goriva. Bez obzira na to je li gorivo skupo ili jeftino, nema potrebe bacati novac.

Jednom kada shvatite koliko možete sačuvati vaš novac, bit ćete zadovoljniji, piše Večernji list.

Upravo zato istražena su ključna pravila za što štedljiviju vožnju. Nema tu nikakve posebne mudrosti, ali neki savjeti zahtijevaju strogu disciplinu i sve su to faktori koji utječu na vašu konačnu potrošnju goriva

1. Ravnomjernom vožnjom možete uštedjeti i živce, i gorivo

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay.com: Ilustracija

Pod ravnomjernu vožnju ubrajamo aktivno praćenje saobraćaja uz malo kočenja, te korištenje inercije automobila. Bitno je i držati razmak između vozila, čime izbjegavate kočenje i održavate nivo sigurnosti na cesti.

Na brzim cestama i autoputu ukoliko se krećete brzinama od 150 km/h i više značajno povećavate potrošnju goriva, stoga radije vozite 120 km/h u najvišem stupnju prijenosa i koristite tempomat koji će vam dodatno pomoći da uštedite i do 5 posto goriva.

Predviđanje situacija u saobraćaju pomoći će vam i da izbjegnete moguće zastoje.

2. Vozite u najvišem stepenu prijenosa i održavajte brzinu

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay.com: Ilustracija

Promjena stepeni prijenosa, odnosno kako se kolokvijalko kaže, mijenjanje brzina, spada u jednostavnu radnju koja vam može pomoći pri štednji goriva. Nakon što ste pokrenuli vozilo već nakon nekoliko metara možete prebaciti u drugi stepen odnosno drugu brzinu.

Uvijek trebate odabrati pravilni stepen prijenosa za vaše vozilo. Dakle, sve dok vozilo ide glatko, dakle bez trzanja i dok nema dodatne buke, broj obrtaja je onakav kakav treba biti.

Naravno, bitno je uvijek prilagoditi stepen prijenosa uvjetima u kojima se nalazite i gledati kazaljku na koliko je obrtaja motora.

3. Redovno provjeravajte pritisak u gumama

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay.com: Ilustracija

Vrijednost preporučenog pritiska za puno opterećenje pneumatika može se pronaći na poklopcu rezervoara za gorivo.

Kada pazite da su vam pneumatici napumpani do napisane vrijednosti jer time smanjujete otpor kotrljanja i potrošnju goriva.

Ovdje možete uštedjeti i do 15 posto ukupne potrošene količine goriva u vožnji. Uzimajući to u obzir, kod kupovine pneumatika možete potražiti one koje imaju manji otpor kotrljanja čime dodatno štedite gorivo.

4. Aerodinamičnost također ima ulogu

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay.com: Ilustracija

Smanjivanjem otpora zraka vozite efikasnije i smanjujete potrošnju goriva, posebno na većim brzinama. Krovne nadogradnje kao što su bilo kakvi nosači za prtljagu, bicikle i slično skinite ako vam ne trebaju baš u toj vožnji. Ostaviti ih bez razloga znači stvaranje većeg otpora zraka i više potrošnje goriva.

Također, prozore ne ostavljajte otvorenima pri brzinama većim od 50 km/h. Tako se stvara dodatni otpor i ponovno se povećava potrošnja goriva. Još jedan trik koji možete iskoristiti je veće vozilo.

Ako kroz vožnju primijetite neko veće vozilo, primjerice kombi, kamion, autobus i slično, a da vam njegova vožnja odgovara, praćenjem takvog vozila na pristojnoj udaljenosti iskorištavate zračni tunel koji je stvorilo dotično vozilo ispred vas te time smanjujete otpor zraka na vašem vozilu.

5. Organizirajte svoje vrijeme - štedite toplim motorom

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay.com: Ilustracija

Ako dnevno imate mnogo stvari koje trebate obaviti i svaku obavljate zasebno motor vašeg automobila se između vožnji ohladi. Kad je hladan, motor više troši pri novom zagrijavanju.

Organiziranjem svojih poslova i spajanjem kratkih dionica u jednu, u kojoj možete obaviti većinu dnevnih zadataka, iskorištavate motor dok je zagrijan.

Brže može postići optimalnu radnu temperaturu, pa će i potrošnja goriva biti manja, piše Večernji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije