Obrtaji motora / Ova greška u mijenjanju brzina dovodi do velikog kvara

28. 07. 2021. u 19:17:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 37

Vozite li automobil s ručnim mjenjačem, uvijek postoji opasnost od kobne greške, da iz, na primjer, pete brzine prebacite u drugu. Obrtaji motora naglo će porasti i, ako na vrijeme ne reagirate, može se dogoditi iznimno skupi kvar.

“Visok broj obrtaja motora izvan maksimalno predviđenog broja obrtaja motora može rezultirati mehaničkim oštećenjem na motoru, prvenstveno na razvodnom mehanizmu za otvaranje i zatvaranje ventila.

Stariji motori, koji imaju veću propusnost kompresije zbog istrošenosti klipnih prstena, skloni su kod povišenih obrtaja motora sami podići ulje iz uljnog korita preko oduška motora i izbaciti ga u usisnu granu, što rezultira nekontroliranim samopaljenjem ulja i vozač više nije u mogućnosti regulirati broj obrtaja, koji odlazi najčešće izvan maksimalnog broja obrtaja koji rezultiraju najčešće mehaničkom štetom na motoru.

Automobil s ručnim mjenjačem - undefined

Pixabay: Automobil s ručnim mjenjačem

Kod pojedinih proizvođača postoji sigurnosna blokada, odnosno oni mogu elektronički isključiti ubrizgavanje kako bi spriječili daljnje podizanje obrtaja motora izvan dozvoljenog broja obrtaja motora”, objasnio je za HAK Reviju Marin Morava, tehnički savjetnik u Hrvatskom autoklubu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)