Zelenski nakon proboja u regiji Kursk: Rusija mora osjetiti posljedice rata

4
Radiosarajevo.ba
Zelenski nakon proboja u regiji Kursk: Rusija mora osjetiti posljedice rata

Nakon što je Ukrajina pokrenula prekogranični napad na rusku regiju Kursk, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da Moskva mora "osjetiti" posljedice svoje invazije na Ukrajinu.

"Rusija je donijela rat na našu zemlju i treba osjetiti šta je učinila", rekao je Zelenski u svom obraćanju u četvrtak navečer, bez direktnog spominjanja ukrajinske ofanzive.

"Ukrajinci znaju kako postići svoje ciljeve. A mi nismo birali da postignemo naše ciljeve u ratu", dodao je.

Slučaj u BiH: 27-godišnjak koji je osuđen za iskorištavanje maloljetnica dobio godinu dana zatvora

Rusija tvrdi da je najmanje 1.000 ukrajinskih vojnika, podržanih tenkovima i oklopnim vozilima, ušlo na njenu teritoriju u utorak ujutro, 6. augusta, što izgleda kao jedan od najvećih napada na rusku teritoriju od početka rata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je optužio Ukrajinu za "veliku provokaciju".

Ukrajinski zvaničnici uglavnom su šutjeli o ofanzivi. Tačna situacija na terenu je teško utvrditi, jer je malo specifičnih detalja objavljeno od strane bilo koje strane. "Svi mogu vidjeti da ukrajinska vojska zna kako iznenaditi [i] postići rezultate", rekao je ukrajinski predsjednik ranije u četvrtak, bez direktnog spominjanja napada.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da prati nuklearnu elektranu u Kursku, prema navodima državne ruske novinske agencije RIA-Novosti.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je u četvrtak da njihove trupe "nastavljaju uništavati" naoružane ukrajinske jedinice zračnim napadima, raketama i artiljerijskom vatrom. Ministarstvo je navelo da su ruske rezerve poslane u regiju.

Institut za proučavanje rata, ugledni istraživački centar, izjavio je da su snimci s geolociranjem pokazali da su ukrajinska oklopna vozila napredovala do pozicija 10 km unutar regije Kursk u prva dva dana upada. Rusko vojno rukovodstvo je pod ozbiljnom domaćom kritikom, jer su neki popularni i generalno dobro informisani pro-ratni Telegram kanali izjavili da situacija na terenu nije stabilna kao što je Kremlj sugerisao.

Uticajni pro-ratni Telegram kanal Rybar oštro je kritikovao najviše redove ruske vojske u srijedu, rekavši da su "dva mjeseca sve informacije slane beskorisnom štabu", dodajući da je bilo dovoljno vremena "da se donese odgovarajuća odluka".

Lokalni lideri u regijama koje graniče s Kurskom, kako u Rusiji tako i u Ukrajini, pozvali su stanovnike da napuste područje radi njihove sigurnosti. U srijedu je šef ukrajinske regije Sumy, Volodimir Artyukh, naredio evakuaciju područja koja graniče s Kurskom.

U ruskoj regiji Belgorod, guverner Vjačeslav Gladkov rekao je u četvrtak da su naselja širom njegove provincije napadnuta od strane ukrajinskih snaga u posljednja 24 sata.

Čini se da su ključni saveznici Ukrajine iznenađeni ofanzivom – glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre izjavila je da SAD kontaktira Ukrajinu kako bi bolje razumjela šta želi postići.
Ovo nije prvi upad u Rusiju od strane boraca baziranih u Ukrajini. Neke grupe anti-kremljovskih Rusa su prošle godine pokrenule napade, koji su odbijeni. Snage su ponovno prešle u regije Belgorod i Kursk u martu, gdje su se sukobile s ruskim sigurnosnim snagama.

Posljednjih nekoliko mjeseci Rusija je ostvarila postepene dobitke u istočnoj Ukrajini, jer su mnoge ukrajinske kopnene snage bile suočene s neprestanim napadima u istočnoj regiji Donbas.
U nedavnom intervjuu, šef ukrajinske obavještajne službe, Kirilo Budanov, rekao je da se glavni napad ruskih snaga "očekuje da će biti gotov za mjesec i pol do dva mjeseca".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak