Šta donosi Ukrajini prelazak na rusku teritoriju? Stručnjaci imaju različite stavove

0
Radiosarajevo.ba
Šta donosi Ukrajini prelazak na rusku teritoriju? Stručnjaci imaju različite stavove
FOTO: AA / Borbe na području Bakhmuta

Kad je Kijev pokrenuo prekogranični napad na rusku regiju Kursk koja graniči s Ukrajinom neki su se vojni stručnjaci pitali s kojim ciljem.

Jedan od najvećih problema ukrajinskog ratišta je ljudstvo. Rusija ima više vojnika i sve je bliže gradu Pokrovsku na istoku Ukrajine zbog čega neki smatraju kako je slanje stotina ukrajinskih vojnika u Rusiju kontraproduktivno, piše BBC.

"Nije to slučajno, očito se radi o dijelu jasnog plana" napisao je ratni stručnjak Kostantin Mašovec u objavi na Facebooku.

Oštra izjava Zukana Heleza: 'Kakvu poruku šaljemo ukoliko Zoranu Galiću damo otpremninu?'

Oštra izjava Zukana Heleza: 'Kakvu poruku šaljemo ukoliko Zoranu Galiću damo otpremninu?'

S njim se slaže i vojni analitičar Mihajlo Žirokov koji je za BBC rekao da je Rusija bila prisiljena ondje preraspodijeliti neke trupe s prve linije fronta u istočnoj Ukrajini. Kaže da ako se pogledaju službene izvještaje da je znatno manje napada na područje Donecka te da to znači da su letjelice negdje drugdje u Rusiji.

Manje je vjerovatno da je Ukrajini cilj okupirati ruski teritorij, ali ako joj je cilj bilo povlačenje ruskih snaga sve ide po planu. Nedavno se dogodila još jedna promjena koja bi mogla biti od velikog značaja. Rusija je pokrenula ofenzivu na ukrajinsku sjeveroistočnu regiju Harkiv, a čini se kako je napredak usporen nakon što je SAD dao Ukrajini dopuštenje da koristi svoje projektile na ciljevima unutar Rusije.

Ukrajina primila prvu seriju F-16: Zelenski potvrdio dolazak borbenih aviona

Ukrajina primila prvu seriju F-16: Zelenski potvrdio dolazak borbenih aviona

S obzirom na stalnu zabrinutost Zapada da će doći do eskalacije rata, vjerovatno je dobivena neka vrsta dopuštenja za operaciju ove veličine na ruskom tlu. Općenito, vrlo malo visokih ukrajinskih dužnosnika govori o ovom napadu. Iako su se slični upadi događali i prije, ovo je prvi put da su regularne ukrajinske snage korištene na ovaj način.

Ruski vojni kanali brzo su izvijestili o napadu u kojem su sudjelovale stotine vojnika praćene s nekoliko napada raketama i dronovima. Lokalni dužnosnici također su bili brzi u objavi broja žrtava i evakuacija, a susjedne su regije izrazile spremnost prihvatiti one koji su protjerani iz svojih domova.

Rusko ministarstvo odbrane čak je priznalo da se trupe premještaju u smjeru Sudzhe, grada u regiji Kursk. Glasnogovornik Putinovog ministarstva vanjskih poslova nazvao je napad "barbarskim" i "terorističkim". Do jučer je Rusija uporno osvajala teritorij dok je brojčano nadmašivala ukrajinske snage, a sad ima druge brige.

Kremlj već predstavlja napad kao dokaz zašto bi trebao nastaviti voditi svoj rat, invaziju koju još uvijek naziva "odbrambenom". Žirokov objašnjava kako postoji više pitanja nego odgovora na događaje u regiji Kursk.

"Što se veći pritisak vrši na agresora koji je doveo rat u Ukrajinu, mir će biti bliži. Pravedan mir kroz pravednu silu" rekao je Zelenski u svom večernjem obraćanju, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije