Ruski opozicionar izrazio solidarnost s Ukrajinom: "Rat je tragedija"

0
Radiosarajevo.ba
Ruski opozicionar izrazio solidarnost s Ukrajinom: "Rat je tragedija"
Foto: Christophe Gateau/dpa / Ilja Jašin

Ruski opozicionar Ilja Jašin koji je nedavno izašao iz zatvora izrazio je u Berlinu solidarnost sa Ukrajinom. Za rat je kriv ruski predsjednik Vladimir Putin, rekao je Jašin.

"Ovaj rat je tragedija za Ukrajinu", rekao je Jašin u govoru u srijedu uvečer dodajući da se linija sukoba širi kroz Rusiju "gdje su oni koji kritikuju u zatvoru" i Bjelorusiju "gdje diktator Aleksandar Lukašenko tlači svoj narod".

Jašin je pozvao na oslobađanje političkih zatvorenika u Bjelorusiji poput opozicione aktivistkinje Marije Kolesnjikove, ruskih političkih zatvorenika i zarobljenih Ukrajinaca u Rusiji.

Bakir Izetbegović: Djela Alije Izetbegovića treba da budu inspiracija

Bakir Izetbegović: Djela Alije Izetbegovića treba da budu inspiracija

Jašin je kao jedan od osmoro ruskih političkih zatvorenika prošle sedmice razmijenjen i preko Turske je došao u Njemačku.

U najvećem takvom poduhvatu poslije Hladnog rata Rusija, SAD i Njemačka razmijenile su 26 zatvorenika. Rusija je dobila nazad Vadima Krasikova, ubicu svoje tajne službe, kojeg je sud u Njemačkoj osudio na doživotni zatvor.

Šta donosi Ukrajini prelazak na rusku teritoriju? Stručnjaci imaju različite stavove

Šta donosi Ukrajini prelazak na rusku teritoriju? Stručnjaci imaju različite stavove

Krasikov je u Berlinu 2019. ubio jednog Čečena iz Gruzije u egzilu.

Ukrajini je potrebna svaka pomoć, a to bi bila i podrška ruskoj opoziciji, rekao je Jašin.

Istakao je da se nada Rusiji u kojoj ljudi mogu da žive slobodno i bezbjedno i koja ne ugrožava susedne zemlje. Publika, uglavnom mlada, se pridružila njegovom poviku: "Rusija će biti slobodna!"

Jašin je poznat mlađi predstavnik liberalne ruske opozicije i više godina je bio lokalni političar u Moskvi. Prije dvije godine je osuđen na osam i po godina zatvora jer je javno govorio o masakru koji je ruska vojska napravila u Buči, predgrađu Kijeva.

"Za dvije godine u zatvoru dobio sam oko 30.000 pisama i razglednica", rekao je Jašin. "Kada sam ih čitao, osjećao sam se slobodnim." Odgovorio je na oko 10.000 pisama, "dok mi na prstima nisu izašli plikovi od pisanja".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije