Više od trećine mladih u Njemačkoj ne mogu pokriti troškove: Žive uz pomoć roditelja i stipendija

0
Radiosarajevo.ba
Više od trećine mladih u Njemačkoj ne mogu pokriti troškove: Žive uz pomoć roditelja i stipendija

Više od trećine mladih građana u Njemačkoj živi uz finansijsku pomoć porodice, saopćio je u petak savezni zavod za statistiku.

Prema novim podacima, 35 posto ljudi starosti 18-24 godina prošle godine je za izdržavanje dobijalo novac od roditelja i druge rodbine ili socijalnu pomoć.

Sa druge strane, 51 posto mladih iz te samostalno se izdržavalo, a 13 posto je djelimično ili potpuno zavisilo od socijalne pomoći, stipendija i sličnih izvora. Svaki stoti mladi Nijemac se izdržava iz neke sopstvene imovine.

Zapuštena ljepotica s pogledom na Sarajevo: Pogledajte nevjerovatne prizore Jajce kasarne

Udio onih starosti 15-24 koji su pohađali školu ili praksu, ali su istovremeno bili zaposleni bio je 7,5 posto, uglavnom na istom kao u prve dvije godine pandemije, ali više od historijskog minimuma od 5,7 posto 2019. godine, piše dpa.

Stopa nezaposlenosti među mladima je u posljednje tri godine padala i sa 5,9 2023. bila je za 0,1 posto ispod one iz 2019. Nezaposlenost mladih u Njemačkoj se posljednjih dvadesetak godina skoro prepolovljena, sa 11 posto iz 2003.

Bizarne scene: Kada zovu iz Zavoda za zapošljavanje, građani se javljaju iz - Amerike

Inače, nezaposlenost među mladima u Nemačkoj je daleko ispod prosjeka Evropske unije od 14,5 posto. Najviše mladih među nezaposlenima ima u Španiji i Grčkoj, sa 28,7 i 26,7 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak