Viktor Orban kipti od bijesa: EU mu neće poslati novac, pa zaprijetio Belgiji

5
Radiosarajevo.ba
Viktor Orban kipti od bijesa: EU mu neće poslati novac, pa zaprijetio Belgiji

Budimpešta će uskoro biti lišena dijela kolača EU fondova zbog odbijanja plaćanja kazne koju je izrekao Europski sud pravde

Europska komisija pokrenula je poseban postupak za oduzimanje 200 miliona eura (391 miliona KM) kazne koju je Europski sud pravde (ECJ) izrekao Mađarskoj zbog dugotrajnih ograničenja prava na azil u toj zemlji. Kazna se morala platiti kao paušalni iznos Europskoj komisiji.

Budimpešta je propustila prvi rok krajem augusta, zbog čega je Komisija poslala drugi zahtjev za plaćanje s rokom do 17. septembra. Budući da je i ovaj drugi zahtjev ignoriran, Komisija je u srijedu priopćila da će aktivirati takozvani 'postupak prijeboja' kako bi se oduzela kazna od 200 miliona eura (391 miliona KM) od mađarskog udjela sredstava EU-a.

Oglasio se izraelski ministar: 'Započela je nova faza u ratu, premještamo naše snage na sjever'

Otprilike 21 milijarda eura (41 milijarda KM) sredstava za koheziju i oporavak namijenjena Mađarskoj i dalje su zamrznuta zbog pada vladavine prava u toj zemlji.

"Od danas prelazimo na fazu kompenzacije. Moramo identificirati što slijedi i vidjeti plaćanja koja mogu apsorbirati dotičnu kaznu", rekao je glasnogovornik Komisije u srijedu, prenosi Euronews. Istodobno, Mađarska se suočava s kaznom od milion eura (oko 2 miliona KM) za svaki dan u kojem nastavi postupati suprotno ​​presudi ECJ-a. Akumulirana kazna iznosi blizu 100 miliona eura (195 miliona KM).

Budimpešta mora odgovoriti Komisiji objašnjavajući koje je mjere, ako ih ima, uvela da bi se poštovala presuda. Budući da odgovor nije stigao, Komisija poslala je prvi zahtjev za naplatu kazne, s rokom od 45 dana. Presuda ECJ-a, u kojoj je sudac opisao postupak Mađarske kao 'neviđeno i iznimno ozbiljno kršenje zakona EU-a', izazvala je bijesnu reakciju premijera Viktora Orbána te je višemilionsku kaznu nazvao 'nečuvenom i neprihvatljivom'.

Kao odmazdu, njegova je vlada zaprijetila da će autobusima prevoziti migrante u Belgiju 'dobrovoljno' i 'besplatno', nešto što bi predstavljalo slučaj bez presedana instrumentalizirane migracije jedne države članice protiv druge. Prijevoza migranata još nije bilo, ali je shema već naišla na žestoke kritike belgijskih i vlasti EU-a, piše tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak