Viktor Orban: "Azija će biti dominantno središte svijeta"

8
FENA
Viktor Orban: "Azija će biti dominantno središte svijeta"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u subotu, 27. jula, da je rusko rukovodstvo "hiperracionalno" i da Ukrajina nikada neće moći ispuniti svoje nade da će postati članica Evropske unije ili NATO-a.

Orban, nacionalista na vlasti od 2010. godine, dao je te komentare tokom govora u kome je predvidio pomak globalne moći od "iracionalnog" Zapada prema Aziji i Rusiji.

"U narednim dugim decenijama, možda i stoljećima, Azija će biti dominantno središte svijeta", kazao je Orban, spominjući Kinu, Indiju, Pakistan i Indoneziju kao buduće velike svjetske sile.

Lokmić: Ako delegati usvoje set boračkih zakona, u septembru će biti isplata uvećanih naknada

Lokmić: Ako delegati usvoje set boračkih zakona, u septembru će biti isplata uvećanih naknada

"A mi zapadnjaci također smo gurnuli Ruse u taj blok kazao je u televizijskom govoru pred etničkim Mađarima na festivalu u gradu Baile Tusnad u susjednoj Rumuniji", dodao je.

Orban, čija zemlja trenutno predsjedava EU, oštro se razlikuje od ostatka bloka tražeći srdačnije veze s Pekingom i Moskvom, a razljutio je neke čelnike EU kada je ovog mjeseca otišao u iznenadne posjete Kijevu, Moskvi i Pekingu radi razgovora o ratu u Ukrajini.

Kazao je da je za razliku od "slabosti" Zapada, pozicija Rusije u svjetskim poslovima racionalna i predvidljiva, naglašavajući da je ta zemlja pokazala ekonomsku fleksibilnost u prilagodbi zapadnim sankcijama otkako je izvršila invaziju na Krim 2014.

Dodao je da Ukrajina nikada neće postati članica EU-a ili NATO-a jer “mi Evropljani nemamo dovoljno novca za to”.

"EU treba odustati od svog identiteta političkog projekta i postati ekonomski i odbrambeni projekt", dodao je Orban.

EU je otvorila pregovore o članstvu s Ukrajinom krajem prošlog mjeseca, iako je pred tom zemljom dug i težak put prije nego što se može pridružiti bloku.

U deklaraciji na kraju samita NATO-a ovog mjeseca kaže se da će savez podržati Ukrajinu na "njenom nepovratnom putu" prema članstvu, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije