Orban nakon atentata na Trumpa: Svi ti napadi su protiv antiratnih političara koji se zalažu za mir

2
FENA
Orban nakon atentata na Trumpa: Svi ti napadi su protiv antiratnih političara koji se zalažu za mir
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u petak, 19. jula, da su bivši američki predsjednik Donald Trump i slovački premijer Robert Fico bili napadnuti zbog svojih "antiratnih stavova".

Fico je pogođen s četiri metka u pokušaju ubistva sredinom maja, dok je Trump, kandidat Republikanske stranke za predsjedničke izbore u novembru, preživio pucnjavu 13. jula.

Obojica su saveznici Orbana, desničarskog nacionalista na vlasti od 2010. godine.

Rifat Škrijelj upozorava: Organi i tijela UNSA su pod pritiskom politike. Septembar neće biti udoban

Rifat Škrijelj upozorava: Organi i tijela UNSA su pod pritiskom politike. Septembar neće biti udoban

"Svi ti napadi su protiv antiratnih političara koji se zalažu za mir", izjavio je Orban u intervjuu za državnu radio stanicu Kossuth.

"Proratne snage toliko su uzburkane, napete, podsticane i organizirane da pokušavaju očistiti promirovne snage s pozornice, iz središta političkog života", kazao je.

Mađarski premijer, koji je tokom ovog mjeseca krenuo u samozvanu ukrajinsku "mirovnu misiju" koja je uključivala sastanak s Trumpom, izjavio je da je bivši predsjednik preživio napad jer "Bog s njim ima planove" za unaprjeđenje mira.

Orbanov ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto kazao je da Mađarska vidi potencijalni Trumpov drugi mandat kao "šansu za mir" u Ukrajini.

Orban je saopćio da je s Trumpom razgovarao dva sata tokom njihovog sastanka na Floridi 11. jula. Današnji intervju predstavlja prvi put da je Orban detaljno govorio o sastanku.

Kazao je da su razgovarali o nekoliko tema uključujući ekonomiju i da je njegov tim pomagao Trumpovim saradnicima u politici.

"Imamo veoma dobar odnos s onima koji rade iza predsjednika na pisanju njegovih ekonomskih i vanjskopolitičkih agendi. Mogao bih reći da sudjelujemo u procesu postavljanja agende, postoji nekoliko tema kao što su porodična politika i zaustavljanje migracija u kojima smo smo visoko cijenjeni", izjavio je Orban, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije