Ukrajinski upad na rusku teritoriju zbunjuje stručnjake: Šta pokušavaju postići?

3
Radiosarajevo.ba
Ukrajinski upad na rusku teritoriju zbunjuje stručnjake: Šta pokušavaju postići?

U Kursku je proglašeno izvanredno stanje nakon što su ruske vlasti rekle da je Ukrajina pokrenula rijedak upad u rusko pogranično područje

Vršitelj dužnosti regionalnog guvernera Aleksej Smirnov rekao je da je "operativna situacija" u pograničnom području Kurska i dalje "komplikovana", dan nakon što je Rusija rekla da su ukrajinske jedinice pokrenule upad u regiju, piše CNBC.

"Kako bismo uklonili posljedice ulaska neprijateljskih snaga u regiju, odlučio sam proglasiti izvanredno stanje", rekao je Smirnov u Google prevedenom ažuriranju na Telegramu, dodajući da su napadi bespilotnim letjelicama i projektilima nastavljeni tokom noći.

Veliki protesti u Nišu zbog rudnika litijuma: Okupilo se više hiljada građana

Rusko ministarstvo odbrane priopćilo je u utorak da je 300 ukrajinskih vojnika prešlo granicu s tenkovima i oklopnim vozilima, ušavši u zemlju u blizini grada Sudža, oko 400 milja jugozapadno od Moskve. Kursk se nalazi preko granice s ukrajinskom sjeveroistočnom regijom Sumi.

Putin: Ovo je provokacija velikih razmjera

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je u srijedu Ukrajinu za izvođenje "još jedne provokacije velikih razmjera" na ruskoj granici, usred tekućih borbi između ukrajinskih jedinica i ruskih snaga poslanih da brane to područje.

Rusko ministarstvo odbrane ustvrdilo je u srijedu da su njegove snage "uništavale oružane formacije" koristeći zračne i raketne napade, zajedno s artiljerijom. Valerij Gerasimov, načelnik Glavnog stožera Rusije, kasnije je rekao Putinu da su ruske snage održale ofanzivu koju je poduzelo 1.000 ukrajinskih vojnika - postrojba daleko veća od izvorne brojke koju je dostavilo ministarstvo odbrane zemlje.

Uništen konvoj ruskih vozila, stotine vojnika izgubilo živote: Kremlj primoran promijeniti priču

"Neprijateljsko napredovanje duboko u teritoriju u smjeru Kurska zaustavljeno je djelovanjem jedinica koje pokrivaju državnu granicu zajedno s graničarima i jedinicama pojačanja, zračnim udarima, raketnom i topničkom vatrom", rekao je Gerasimov u televizijskim komentarima koje prenosi Reuters.

Ukrajinske vlasti nisu javno komentarisale upad. CNBC je zatražio dodatne informacije od ukrajinskog ministarstva odbrane. Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller rekao je novinarima u srijedu da SAD nije bio unaprijed upozoren na ukrajinski upad, ali čini se da nije isključio da je došlo do ofanzive.

SAD: To je ukrajinski rat, njihove odluke

"Nismo unaprijed znali za operaciju Kursk, ali nije neobično da nas Ukrajinci ne obavijeste o svojoj tačnoj taktici prije nego što je izvrše. To je rat koji oni vode. Mi im osiguravamo opremu. Dajemo im savjete. Ali kada je riječ o taktici koju provode iz dana u dan, napadima koje poduzimaju iz dana u dan... prikladno je da donose te odluke”, rekao je na brifingu za novinare. Miller je rekao da SAD su trenutno "u komunikaciji s Ukrajincima o ovoj konkretnoj operaciji", ali da je neprimjereno komentirati "kakve operacije provode i koji su im ciljevi". "Prikladno je da oni o tome javno govore, a ne mi."

Glasnogovornik State Departmenta dalje je rekao da je Putinov opis upada kao "provokacije" "malo bogat ... s obzirom da je Rusija prekršila teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine" kada je nezakonito okupirala ukrajinski teritorij od 2014. godine, počevši s aneksijom Krima, uoči velike invazije u februaru 2022 godine.

Ukrajinska strategija ostaje pomalo nejasna

Ukrajinska strategija i razlozi za provedbu graničnog napada ostaju nejasni, iako su neki odbrambeni analitičari komentirali da bi operacija mogla biti pokušaj prisiljavanja Rusije da ponovno rasporedi snage dalje od istočne Ukrajine, gdje je ruska ljetna ofanziva uzimala maha.

Ruski gradovi u plamenu: Ukrajina izvela jedan od najžešćih napada dronovima od početka rata

Analitičari Instituta za proučavanje rata procijenili su u srijedu da su ukrajinske snage postigle potvrđeni napredak do 10 kilometara - ili oko 6 milja - u regiji Kursk "usred nastavka mehaniziranih ofenzivnih operacija na ruskom teritoriju".

"Trenutni potvrđeni obim i lokacija ukrajinskog napredovanja u Kurskoj oblasti pokazuju da su ukrajinske snage probile najmanje dvije ruske obrambene crte i uporište", rekao je ISW u analizi. ISW je rekao da je odgovor Kremlja na ukrajinske ofanzivne aktivnosti u Kursku "do sada bio kontradiktoran, budući da ruski dužnosnici pokušavaju uravnotežiti predstavljanje napora kao značajne ukrajinske eskalacije s izbjegavanjem preuveličavanja njegovih potencijalnih implikacija i riskiranja domaćeg nezadovoljstva".

"Kremlj, međutim, riskira diskreditaciju sebe među određenim zajednicama prividnim odbacivanjem važnosti napada tako što će ga opisati samo kao 'provokaciju.'

Ruska komanda pod kritikama

ISW je primijetio da je niz ruskih vojnih blogera, često kritičnih prema ratu i ruskoj taktici i strategiji, žestoko kritikovao ruska vojna komanda jer nije otkrilo pripreme za ukrajinske ofenzivne operacije na Kursk ili spriječilo inicijativu.

Šta donosi Ukrajini prelazak na rusku teritoriju? Stručnjaci imaju različite stavove

Oglasio se zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije i poznati jastreb Dmitrij Medvedev te naložio ruskim snagama da slome ukrajinske jedinice u Kursku.

"Moramo izvući ozbiljnu pouku iz onoga što se dogodilo i učiniti ono na što se načelnik Glavnog stožera Valerij Gerasimov zavjetovao vrhovnom komandantu, odnosno odlučno poraziti i slomiti neprijatelja", naveo je u poruci na Telegramu, piše Tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak