U Parizu uhapšen osnivač platforme Telegram: Optužen je za razna krivična djela

7
Radiosarajevo.ba
U Parizu uhapšen osnivač platforme Telegram: Optužen je za razna krivična djela

Pavel Durov, 39-godišnji francuski državljanin ruskog porijekla, koji je osnivač platforme za razmjenu poruka Telegram, uhapšen je u subotu, 24. augusta, oko 20 sati na pisti na aerodromu Paris-Le Bourget.

Kako javlja TF1, Durov je uhapšen pri izlasku iz svog privatnog aviona kojim se vraćao iz Azerbajdžana, a optužen je za razna kaznena djela.

Durov je rođen u današnjem St. Petersburg, a  prije nekog vremena napustio Rusiju i živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zemlji čiji je također državljanin. Nalog za hapšenje izvršen je čim je kročio na francusko tlo.

Tužilaštvo KS zatražilo jednomjesečni pritvor bivšem direktoru Sarajevo-šuma

Prema izvješću TF1, Durov je optužen za više krivičnih djela, uključujući podržavanje terorizma, posjedovanje droge, prevaru, pranje novca, primanje ukradene robe i posjedovanje pedofilskog sadržaja.

Jedan od istražitelja je za TF1 rekao kako je u središtu istrage platforma Telegram i želja da se pojača kontrola nad sistemima šifriranih poruka:

"Telegram je košnica kriminalnog sadržaja. Platforma je trenutno u središtu pozornosti zbog ilegalnog emitiranja sportskih utakmica, ali mnoge račune na ovoj platformi koriste pripadnici organiziranog kriminala i za razmjenu sadržaja dječje pornografije", izjavio je istražitelj.

Foto: Prinscreen: Pavel Durov

Pavel Durov priveden je u subotu uvečer istražnom sucu ONAF-a (Nacionalni ured za borbu protiv prevara) prije mogućeg podizanja optužnice koja bi mogla biti podignuta u nedjelju, javljaju francuski mediji.

Francusko pravosuđe smatra da je nedostatak moderiranja na platformi Telegram, kao i nedostatak suradnje s policijom, čini suučesnikom u brojnim prestupima koji se svakodnevno događaju, piše Fenix magazin.

Iako je Durov znao kako bi mogao biti uhapšen u Francuskoj, odlučio je letjeti svojim privatnim avionom preko Pariza, gdje je avion stao napuniti gorivo. Na pistu aerodroma Paris-Le Bourget stigao je zajedno sa suprugom i tjelohraniteljima.

Durov je francusko državljanstvo dobio je 2021. godine, izvanrednom procedurom, rezerviranom za uvažene strane osobe koje svojim djelovanjem povećavaju međunarodni ugled Francuske i gospodarski utjecaj zemlje u inozemstvu. Šest mjeseci kasnije Durov je dobio i državljanstvo Emirata, gdje živi od 2017.

Sjedište platforme Telegrama također je u Dubaiju, gdje i živi posljednjih godina.

Prije nekog vremena platforma Telegram je pripremila akcijski plan za slučaj da Durov bude uhapšen. Nije poznato od čega se sastoji plan, ali iz kompanije poručuju kako će Telegram za sada moći nastaviti postojati i izvršavati svoje zadaće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak