U Teksasu uhapšena dva meksička narkobosa, jedan od njih je nasljednik El Chapa

0
Radiosarajevo.ba
U Teksasu uhapšena dva meksička narkobosa, jedan od njih je nasljednik El Chapa
Foto: Screenshot / Ismael "El Mayo" Zambada (lijevo) i Joaquin Guzman Lopez

Meksički narkobos Ismael "El Mayo" Zambada i sin njegovog bivšeg partnera, Joaquin "El Chapo" Guzman, uhapšeni su u četvrtak u El Pasu u Teksasu, saopćilo je američko Ministarstvo pravosuđa.

"Ministarstvo pravosuđa privelo je još dvojicu navodnih vođa kartela Sinaloa, jedne od najnasilnijih i najmoćnijih organizacija za krijumčarenje droge u svijetu", stoji u saopćenju spomenutog ministarstva.

Zambada i Joaquin Guzman Lopez, sin El Chapa, suočeni su s višestrukim optužbama u SAD-u "za vođenje zločinačkih operacija kartela, uključujući i proizvodnju fentanila i mreže trgovina tom drogom", stoji u saopćenju koje prenosi Reuters.

Šta se krije iza tajnog ugovora Vlade RS sa kineskom firmom?

Šta se krije iza tajnog ugovora Vlade RS sa kineskom firmom?

Dva američka dužnosnika rekla su Reutersu da su Zambada i Guzman Lopez privedeni nakon slijetanja privatnim avionom.

Zambada je suosnivač Sinaloa kartela s El Chapom, koji je izručen Sjedinjenim Državama 2017. i služi doživotnu kaznu u zatvoru s maksimalnim osiguranjem.

Nakon El Chapova izručenja njegovo kriminalno carstvo naslijedila su četiri njegova sina - poznati kao Los Chapitos ili mali Chaposi - koji su preuzeli njegovu frakciju kartela i postali jedan od najvećih izvoznika fentanila u SAD.

Fentanil je, inače, sintetski opioid koji je do 50 puta jači od heroina i 100 puta jači od morfija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije