Meksiko izručio 'El Ninija' SAD-u: Vođa osiguranja sinova 'El Chapa' optužen za brutalna ubistva

0
Radiosarajevo.ba
Meksiko izručio 'El Ninija' SAD-u: Vođa osiguranja sinova 'El Chapa' optužen za brutalna ubistva
Foto: Printscreen / Nestor Isidro Perez Salas

Meksiko je u subotu, 25. maja, izručio Sjedinjenim Američkim Državama Nestora Isidra Pereza Salasa, poznatog kao 'El Nini', vođu osiguranja sinova bivšeg kralja Sinaloa kartela, Joaquina 'El Chapa' Guzmana. Ovaj događaj predstavlja jedno od najznačajnijih izručenja posljednjih godina.

Američki agenti za borbu protiv droga opisali su Pereza kao jednog od najnemilosrdnijih meksičkih kriminalaca iz narko-miljea. Meksička nacionalna garda uhitila ga je u novembru u sjeverozapadnom gradu Culiacanu, središtu kartela Sinaloa.

"Tvrdimo da je El Nini bio jedan od vodećih plaćenih ubojica kartela Sinaloa te da je bio odgovoran za ubistva, mučenja i otmice rivala i svjedoka koji su prijetili kriminalnom pothvatu krijumčarenja droge kartela," izjavio je američki državni odvjetnik Merrick Garland.

Svaka čast: Ronioci i mještani očistili jezero u BiH

Svaka čast: Ronioci i mještani očistili jezero u BiH

Predsjednik Joe Biden zahvalio je Meksiku na suradnji, ističući važnost zajedničke borbe protiv trgovine fentanilom i sintetičkim drogama koje uzrokuju mnoge smrti u obje zemlje i diljem svijeta.

SAD je optužio Pereza da vodi 'Ninije', nasilnu skupinu pripadnika sigurnosti koji rade za Ivana Archivalda Guzmana i druge sinove zatvorenog El Chapa. Ivan i još trojica El Chapovih sinova postali su najtraženije mete američke policije nakon što su preuzeli vođenje moćne frakcije Sinaloa kartela poznate kao 'Los Chapitos'.

Američka agencija za suzbijanje droga (DEA) tvrdi da su Los Chapitos najveći trgovci fentanilom u SAD-u. Perezovo izručenje jedno je od najistaknutijih tokom mandata predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, koji je preuzeo vlast u decembru 2018.

Šefica DEA-e, Anne Milgram, poslala je interni dopis osoblju agencije pohvalivši izručenje. Milgram je opisala Perezovu jedinicu kao nasilnu skupinu koja prolazi obuku u vojnom stilu i ima zadatak "otmice, mučenja i ubijanja svakoga ko se suprotstavi Chapitosima ili svakoga ko ugrozi Chapitosovu operaciju fentanila".

Američki sudovi podigli su protiv Pereza niz optužbi, uključujući zavjeru za trgovinu kokainom i metamfetaminom, posjedovanje strojnica i odmazdu svjedocima. Očekuje se da će suđenje Pérezu privući veliku pažnju, s obzirom na njegovu ključnu ulogu u jednoj od najopasnijih kriminalnih organizacija na svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije