U jeku demonstracija u Izraelu: Da li vojska sprema invaziju na Libanon?

1
Radiosarajevo.ba
U jeku demonstracija u Izraelu: Da li vojska sprema invaziju na Libanon?

Lider stranke Nacionalno jedinstvo Benny Gantz je rekao američkom državnom sekretaru Anthony Blinkenu da svijet treba podržati povećani vojni pritisak na Hamas u Gazi jer se čini da je dogovor o taocima u zastoju.

Benny Gantz, koji se sastao s američkim diplomatom na marginama konferencije u Washingtonu, kaže da je njegova opoziciona stranka spremna dati premijeru Benjaminu Netanyahuu političku zaštitnu mrežu kako bi postigao dogovor, a njegovi krajnje desničarski koalicioni partneri prijete da će blokirati vladu.

"Nakon mjeseci u kojima Hamas nije prihvatio okvir, očekujemo da će svijet podržati Izrael da poveća civilni i vojni pritisak u Gazi", kaže Gantz prema očitanju koje je objavio sa sastanka.

Brojni stručnjaci u Sarajevu na konferenciji 'Javno zdravlje u vrtlogu globalnih izazova'

"To je ono što je dovelo do prvog sporazuma o taocima i to je ono što će ubrzati poraz Hamasa", kaže on.

Bivši član ratnog kabineta kaže da bi Izrael trebao pomjeriti fokus na Hezbolah i libansku granicu, upozoravajući da "kasne s ovim", prenose izraelski mediji. 

Baerbock: "Morate sankcionisati ekstremne doseljenike"

Izrael i Hezbolah koji podržava Iran, gotovo svakodnevno razmjenjuju prekograničnu vatru, a libanonska teroristička grupa kaže da djeluje kao podrška svom palestinskom savezniku Hamasu u ratu u Gazi koji je u toku.

"Imamo dovoljno snaga da se nosimo sa Gazom i trebali bismo se koncentrirati na ono što se dešava na sjeveru", rekao je Gantz, govoreći u Washingtonu, na bliskoistočnom forumu gdje je također rekao da su Iran i njegovi zastupnici "pravi problem".

"Zapravo mislim da smo zakasnili s ovim", dodaje bivši načelnik vojske i centristički političar.

Gantz kaže da je Izrael napravio grešku u evakuaciji većeg dijela sjevera zemlje jer su se neprijateljstva s Hezbolahom rasplamsala nakon napada Hamasa 7. oktobra 2023. godine, koji je pokrenuo rat u Gazi.

"U Gazi smo prešli odlučujuću tačku kampanje", kaže on. "U Gazi možemo provoditi sve što želimo. Trebali bismo tražiti dogovor da izvučemo naše taoce, ali ako ne možemo u narednom vremenu, nekoliko dana ili nekoliko sedmica, ili šta god da je, trebali bismo krenuti na sjever."

"Mi smo u stanju da pogodimo državu Liban ako bude potrebno", kaže on.

"Priča o Hamasu je stara vijest", dodaje on, rekavši umjesto toga da je "priča o Iranu i njegovim zastupnicima u cijelom području i ono što oni pokušavaju učiniti pravi problem".

Podsjećamo, do danas,  Izrael je ubio skoro 41.000 Palestinaca, većinom žena i djece, u Pojasu Gaze od 7. oktobra 2024. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak