Tučnjava u turskom parlamentu: Dok je političar u zatvoru, drugovi ga brane pesnicama

3
Radiosarajevo.ba
Tučnjava u turskom parlamentu: Dok je političar u zatvoru, drugovi ga brane pesnicama

U turskom parlamentu u petak, 16. augusta, izbila je tučnjava kada je jedan opozicioni zastupnik napadnut nakon što je pozvao svog kolegu, Kana Atalaya, koji je zatvoren zbog optužbi da je finansirao antivladine proteste, a kasnije izabran za zastupnika, da bude primljen u skupštinu.

Na snimku se vidi kako zastupnici vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) trče da udare Ahmeta Sika na govornici, a još desetine se pridružuju sukobu, dok neki pokušavaju da smire situaciju.

Opozicioni političar Kan Atalay osuđen je 2022. godine na 18 godina zatvora nakon što je optužen da je pokušao da svrgne vladu navodnom organiziranjem protesta u Gezi parku 2013. sa Osmanom Kavalom, koji je također sada u zatvoru, sa još šestoro drugih. Svi poriču optužbe.

Još jedno požarište od večeras u BiH: Gori i na Bjelašnici

Uprkos zatvoru, Atalay je u maju prošle godine izabran da u parlamentu predstavlja Radničku partiju Turske (TIP).

Parlament mu je oduzeo mjesto, ali je 1. augusta Ustavni sud proglasio njegovo isključenje ništavnim.

[related]https://x.com/gazeteduvar/status/1824426906806047015[/related]

"Nismo iznenađeni što Kana Atalaya nazivate teroristom, baš kao što činite sve koji nisu na vašoj strani. Ali najveći teroristi su oni koji sjede na ovim mjestima", rekao je Sik zastupnicima AKP.

Zamjenik predsjednika parlamenta proglasio je pauzu od 45 minuta poslije tučnjave. TIP je također pozvao na puštanje Atalaya iz zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak