Izraelski šef diplomatije Israel Katz odgovorio Erdoganu: Sjeti se Husseina

5
Radiosarajevo.ba
Izraelski šef diplomatije Israel Katz odgovorio Erdoganu: Sjeti se Husseina
Foto: EPA / Israel Katz

Nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio kako bi Turska mogla ući u Izrael kao što je svojedovremeno ušla u Libiju i u Nagorno-Karabah, odgovorio mu je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz.

"Erdogan ide putem Sadama Husseina i prijeti napadom na Izrael. Trebao bi se samo sjetiti što se tamo dogodilo i kako je to završilo", napisao je Katz na X-u. 

Podsjećamo, Hussein je bio predsjednik Iraka od 1979. do 2003. godine. Svrgnula ga je zapadna koalicija pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država. Amerikanci su ga uhapsili, a 2006. je osuđen na smrtnu kaznu zbog zločina nad Kurdima i Šijitima. Kazna je izvršena vješanjem. 

Porezna uprava FBiH u akciji: Izrečene novčane kazne u iznosu od 150.000,00 KM

Porezna uprava FBiH u akciji: Izrečene novčane kazne u iznosu od 150.000,00 KM

Izraelci su najnoviji Erdoganov istup protumačili kao prijetnju invazijom. Odnosi između Jeruzalema i Ankare zaoštrili su se nakon što je u oktobru prošle godine započeo rat između Izraelaca i Hamasa. 

Za razliku od zapadnih saveznika i nekih arapskih zemalja, Turska na Hamas ne gleda kao na terorističku organizaciju. Erdogan je u više navrata osuđivao Izraelce. Tako je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua nazvao "koljačem Gaze" i "ratnim zločincem".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije