Erdogan ide na NATO samit: 'Stavit ćemo na ispit iskrenost zajedničkih vrijednosti alijanse'

0
AA
Erdogan ide na NATO samit: 'Stavit ćemo na ispit iskrenost zajedničkih vrijednosti alijanse'
FOTO: AA / Recep Tayyip Erdogan

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će na dnevni red samita lidera NATO-a u Washingtonu staviti masakre nad palestinskim narodom u Pojasu Gaze, gdje su na ispitu iskrenosti zajedničke vrijednosti alijanse.

Erdogan je otputovao u Washington na samit lidera NATO-a koji se održava povodom 75. godišnjice osnivanja tog saveza, a na aerodromu Esenboga u Ankari novinarima je kazao da planira održati konsultacije u cilju jačanja strukture odvraćanja i odbrane NATO-a i jačanja sredstava i sposobnosti saveznika.

Dodao je da će samitu prisustvovati i lideri Europske unije, Australije, Južne Koreje, Japana, Novog Zelanda, Ukrajine i drugi partneri NATO-a.

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

"Naše očekivanje od samita je da dobijemo rezultate koji uzimaju u obzir osjetljivost nacionalne sigurnosti saveznika i jačaju solidarnost i duh jedinstva. S tim u vezi, važno je provesti odluke koje smo donijeli u Vilniusu u vezi s borbom protiv terorizma i uklanjanjem prepreka trgovini odbrambenom industrijom između saveznika. Na našim sastancima skrećemo pažnju na sve veću terorističku prijetnju u svijetu, posebno u našem neposrednom okruženju. Također ćemo naglasiti da se napori NATO-a moraju povećati u vođenju odlučne i holističke borbe protiv terorističkih organizacija", rekao je Erdogan.

Naglasivši da Turska poštuje i podržava cjelovitost i suverenitet Ukrajine, Erdogan je kazao da će nastaviti zastupati principijelni stav da se do mira može doći mirnim putem, a da NATO ne treba postati strana u ratu.

"Od prvog dana tvrdimo da u pravednom miru neće biti gubitnika. U tom cilju, mi smo od početka preuzeli odgovornost da osiguramo prekid vatre, inicirali smo Istanbulski proces da utremo put trajnom miru. Svaki dan kada oružje govori, krv teče, a životi se gube pokazuje koliko smo ispravan stav zauzeli", poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je poručio da će na dnevni red samita NATO-a u Washintonu staviti i masakre koje izraelske snage čine u blokiranom Pojasu Gaze.

Gaza kao "živi pakao" za dva miliona ljudi: Djeca umiru od neuhranjenosti i dehidracije

Gaza kao "živi pakao" za dva miliona ljudi: Djeca umiru od neuhranjenosti i dehidracije

"Naglasit ćemo da međunarodna zajednica nije učinila dovoljno da zaustavi Izrael u ovoj strašnoj situaciji i da globalna savjest neće moći da odahne bez uspostavljanja pravednog i trajnog mira u Palestini", rekao je Erdogan.

Erdogan je također kazao da Turska pomno prati pregovore koji se vode u Kataru o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

"Strpljivo pratimo proces. Naš šef obavještajne službe i naš ministar vanjskih poslova prate. Nadam se da ćemo uskoro dobiti željeni ishod", rekao je Erdogan.

Ističući kako će Turska nastaviti da jača svoju ulogu u NATO-u u kojem spada među prvih pet članica po doprinosu kolektivnoj sigurnosti, Erdogan je kazao da se nada da će s novoizabranim generalnim sekretarom NATO-a Markom Rutteom nastaviti otvorenu i iskrenu saradnju kakvu je imao i s odlazećim šefom alijanse Jensom Stoltenbergom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije