Trump u problemu: Rezultati nove ankete će naljutiti bivšeg predsjednika

7
Radiosarajevo.ba
Trump u problemu: Rezultati nove ankete će naljutiti bivšeg predsjednika

Potpredsjednica Kamala Harris otvorila je marginalnu prednost od dva postotna poena nad republikancem Donaldom Trumpom nakon što je predsjednik Joe Biden završio svoju kampanju za reizbor i predao joj baklju, pokazalo je istraživanje Reutersa/Ipsosa.

To se upoređuje s Bidenovim marginalnim zaostatkom od dva poena u odnosu na Trumpa u prošlotjednom istraživanju prije nego što je u nedjelju izašao iz utrke.

Novo istraživanje, provedeno u ponedjeljak i utorak, pratilo je i Republikansku nacionalnu konvenciju gdje je Trump u četvrtak formalno prihvatio nominaciju, te Bidenovu objavu u nedjelju da napušta utrku i podržava Harris.

Dragan Bursać: 'Monstruozni Stevandić prijeti Sarajlijama smrzavanjem i ratnim scenarijem'

Harris, čija kampanja tvrdi da je osigurala demokratsku nominaciju, vodi Trumpa 44% prema 42% u nacionalnom istraživanju, razlika unutar margine pogreške od 3 postotna poena.

Harris i Trump bili su izjednačeni s 44% u istraživanju od 15. do 16. jula, dok je Trump vodio za jedan postotni poen u istraživanju od 1. do 2. jula, oba unutar iste margine pogreške.

Iako nacionalne ankete daju važne signale o američkoj podršci političkim kandidatima, nekoliko konkurentnih saveznih država obično presuđuje u Američkom izbornom koledžu, koji na kraju odlučuje tko pobjeđuje na predsjedničkim izborima, objašnjava Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak