Trump strahuje od moguće Bidenove zamjene: 'Priprema se velika ofanziva rušenja reputacije'

2
Radiosarajevo.ba
Trump strahuje od moguće Bidenove zamjene: 'Priprema se velika ofanziva rušenja reputacije'

Štab republikanskog kandidata Donalda Trumpa planira značajnu ofanzivu usmjerenu na potpredsjednicu Kamalu Harris, ako predsjednik Joe Biden odluči povući se kao demokratski kandidat. To uključuje pripremu niza oglasa koji će kritizirati njen rad kao potpredsjednice i tokom obnašanja dužnosti javne tužiteljice u Kaliforniji.

Tim Donalda Trumpa već je prikupio podatke o Harris i slične informacije o drugim demokratama koji bi mogli preuzeti kandidaturu ako Biden odustane. Do sada su se najveći napori usmjerili na proučavanje Kamale Harris.

Trumpov štab, naime, računa s tim da će demokrati u slučaju zamjene kandidata prednost dati Kamali Harris, jer bi bilo kakvo zaobilaženje prve afroameričke potpredsjednice rezultiralo novim raskolom u tzv. demokratskoj koaliciji, biračkom tijelu Demokratske stranke, ističe New York Times.

Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: Braća Abazi i Adisa Salkić prebačeni u KPZ Zenica

Također, Trumpovi suradnici proučavaju dosjee demokratskih guvernera koji se razmatraju kao mogući partneri za Harris. Posebnu pažnju posvećuju guverneru Pennsylvanije, Joshu Shapiru, jer je ta država ključna za Trumpovu kampanju u cilju sprječavanja demokrata da osvoje Bijelu kuću. Glasnogovornik Trumpove kampanje nije odgovorio na upit za komentar.

Brian Fallon, glasnogovornik kampanje Kamale Harris, rekao je da je Donald Trump počeo lagati o Harris nakon što je propao prijedlog za rješavanje problema na granici. Fallon je istakao da je Harris, kao bivša okružna tužiteljica i glavna tužiteljica, uvijek borila protiv prevaranata i kriminalaca poput Trumpa. Naglasio je da te laži neće zaustaviti Harris u njenom nastojanju da nastavi pravnu borbu protiv Trumpa zbog ključnih pitanja u ovoj izbornoj utrci.

Nakon lošeg nastupa predsjednika Joea Bidena na debati 27. juna Trump i njegova ekipa odlučili su ublažiti kritike prema njemu. Nadaju se da će Biden ostati u utrci dok ga stranka službeno ne nominira, kako bi bilo prekasno zamijeniti ga bez velikih pravnih problema.

Trumpov tim vjeruje da će nizak nivo podrške za predsjednika Bidena, uz sumnje o njegovoj dobi i mentalnom zdravlju, pružiti priliku za povratak bivšeg predsjednika u Bijelu kuću. Smatraju da bi Bidenove slabosti mogle pomoći Trumpu da ponovno pobijedi na izborima.

Nakon debate Trumpov tim odlučio je obustaviti oglašavanje koje bi moglo dodatno naštetiti Bidenu. Prema izvoru upoznatom s unutarnjim raspravama Trumpova tima, promjena kandidata na vrhu liste mogla bi unijeti kaos u inače stabilnu utrku, posebno ako bi Harris, koja bi bila prva crna predsjednica, postala kandidatkinja.

Ovo se nije dogodilo nikad: Evo šta Biden planira, najviše ga boli potez Baracka Obame!?

Kratko prije Republičke nacionalne konvencije u Milwaukeeju, dok je sve više demokrata tražilo od Bidena da se povuče iz utrke, Trumpov tim pripremao je materijale za kritiku Kamale Harris. Ti materijali trebali su biti prikazani delegatima konvencije i gledateljima na televiziji. Međutim, nakon što je prošle subote mladić pokušao atentat na Trumpa, tim je odlučio obustaviti te planove jer je cijela zemlja bila šokirana događajem, a pritisak na Bidena da se povuče privremeno je opao.

Trumpova kampanja planirala je uključiti Kamalu Harris u svoju strategiju, s obzirom na Bidenove fizičke poteškoće. Ako Biden odluči napustiti utrku, kampanja se želi fokusirati na Harris i naglasiti njene slabosti koje mnogi demokrati smatraju problematičnima.

Trumpov tim vjeruje da bi Harris mogla biti bolja u prenošenju određenih poruka, poput prava na pobačaj, u odnosu na Bidena, piše Večernji.

Također, kao bivša tužiteljica, mogla bi biti kritična prema Trumpovim kaznenim optužbama. Međutim, takva kampanja je rizična jer bi Harris, ako postane kandidatkinja, morala preuzeti sve nepopularne politike iz Bidenove ere, što bi moglo umanjiti njezine prednosti i otežati Trumpu uspjeh u kampanji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak