Mnogima u Bruxellesu su se 'odsjekle noge': Ukrajini se sprema katastrofa?

1
Radiosarajevo.ba
Mnogima u Bruxellesu su se 'odsjekle noge': Ukrajini se sprema katastrofa?
Foto: X.com / J.D. Vance

Novi potpredsjednički kandidat zalaže se da se sredstva namijenjena vojnoj pomoći Ukrajini prenamijene u obuzdavanje Kine.

Odabirom J. D. Vancea za svog potpredsjedničkog kandidata Donald Trump jasno je pokazao da uz sebe želi lojalistu, poslušnika koji mu se neće suprotstavljati i propitivati ga.

Trump kaže da je senatora iz Ohija odabrao jer, između ostalog, može privući birače iz radničke klase koji se smatraju bitnim za pobjedu u ključnim državama poput Pennsylvanije, Michigana, Wisconsina, Ohija i Minnesote.

Kristijan Iličić posjetio BiH: Jednim mjestom je posebno oduševljen

Kristijan Iličić posjetio BiH: Jednim mjestom je posebno oduševljen

No, taj je izbor također strateški potez jer će mu Vance osigurati glasove tvrdokornijih konzervativaca dok on osobno pokušava ublažiti svoju retoriku u posljednjim mjesecima prije izbora. To je najočitije u vanjskopolitičkim pitanjima, u kojima Vance ima jednake, ako ne još i više izolacionističke stavove nego Trump.

James Donald Bowman rođen je 2. augusta 1984. u ruralnom gradiću Middletown u Ohiju. Kad je imao šest godina, usvojio ga je očuh i otad nosi ime James Donald Vance. Imao je burno djetinjstvo.

Donald Trump izabrao kandidata za potpredsjednika, ne smeta mu što ga je ranije nazivao Hitlerom

Donald Trump izabrao kandidata za potpredsjednika, ne smeta mu što ga je ranije nazivao Hitlerom

Ako Trump pobijedi na izborima u novembru i Vance postane potpredsjednik, Sjedinjene Države mogle bi imati vanjsku politiku koja je više izolacionistička nego što je bila tijekom prvog Trumpova mandata.

Imajući uz sebe Vancea, Trump bi mogao ostvariti sve ono što je htio, ali nije uspio jer se okružio savjetnicima koji nisu dijelili njegov nacionalistički program nabijen sloganom "Amerika na prvom mjestu".

Tokom prve dvije godine svojeg mandata Trump je otvoreno govorio protiv NATO-a i zaštite europskih saveznika, ali je njegova administracija zatim pojačala američku vojnu prisutnost duž istočnog krila Sjevernoatlantskog saveza. Trump je također pozivao na popravljanje odnosa s Rusijom, ali je SAD u to vrijeme počeo prodavati Ukrajini protuoklopne rakete Javelin, smrtonosno obrambeno oružje, i pokrenuo razvoj kopnenog sistema srednjeg dometa s nuklearnom glavom kako bi se suprotstavio Rusiji koja je prekršila Sporazum o nuklearnim bojnim glavama srednjeg dometa.

Donald Trump i Volodimir Zelenski
Foto: X.com: Donald Trump i Volodimir Zelenski

Slično Trumpovim prijetnjama da SAD neće braniti zemlje NATO-a koje ne uplaćuju dovoljno sredstava, Vance kaže da je SAD predugo pružao potporu Europi.

Na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji ranije ove godine Vance je rekao da pomaganje Ukrajini nije u interesu Amerike i ponovio Orbánove riječi da Ukrajina mora ustupiti dio svog teritorija Rusiji.

Ako Trump pobijedi, SAD bi mogao početi smanjivati ili čak u potpunosti prekinuti pomoć Ukrajini. Velik teret pomoći Ukrajini će tada pasti na Europu, piše Jutarnji.

Vance se s Trumpom slaže i po pitanju Izraela te je ponovio njegov stav da bi izraelska vlada trebala brzo "dovršiti posao" i dobiti rat u Gazi. Također je predložio da se američki resursi za Kijev preusmjere na obuzdavanje Pekinga.

Vance vjeruje da će povećanje carina na kineski uvoz stvoriti ekonomske prilike u industrijski zapostavljenim američkim državama kao što su Michigan, Ohio i Pennsylvania. Ranije ove godine sponzorirao je zakon kojim bi se Kini mogao ukinuti pristup američkim financijskim tržištima, što bi moglo ne samo destabilizirati globalnu ekonomiju, nego i staviti EU u nezahvalnu poziciju u kojoj bi mogla biti ponukana da prekine trgovinske odnose s Kinom.

Ko je J. D. Vance? Od najvećeg Trumpovog kritičara do potpredsjedničkog kandidata

Ko je J. D. Vance? Od najvećeg Trumpovog kritičara do potpredsjedničkog kandidata

Vance je, poput Trumpa, bio glasan kritičar iranskog nuklearnog sporazuma te smatra da postoji strah od eskalacije sukoba na Bliskom istoku i da bi SAD trebao dati prioritet ponovnoj uspostavi odvraćanja od agresije, uključujući povećanje proizvodnih kapaciteta u industriji naoružanja. Republikanski potpredsjednički kandidat je također izrazio podršku vojnoj akciji protiv narkokartela u Meksiku i pozvao na financiranje i gradnju zida na granici s Meksikom.

Čak i u onim pitanjima u kojima nije u potpunosti jednak Trumpu, poput pobačaja i imigracija, čini se da Vance može vrlo jednostavno prilagoditi svoja stajališta. Iako se zalaže za nacionalnu zabranu pobačaja, Vance je također pokazao da podržava Trumpa kad je rekao da prepušta pitanja prava na pobačaj saveznim državama.

Prije nego što je postao poznat u širim američkim krugovima, Vance je zagovarao masovno povećanje broja legalnih migranata. Danas ponavlja Trumpove riječi i zalaže se za ograničavanje migracija.

To su samo neki od pokazatelja da je Vance oportunist, političar koji će olako promijeniti vlastite stavove kako bi se poravnao s ideološkom linijom moćnika ako vjeruje da time može profitirati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije