Sve više preduzeća u Njemačkoj prelazi na rad bez papira

1
Radiosarajevo.ba
Sve više preduzeća u Njemačkoj prelazi na rad bez papira

Elektronska pošta umjesto klasične, digitalno skladište umjesto kula od klasera - sve više preduzeća u Njemačkoj prelazi na rad bez papira. Čak se i faks, kojeg su se do nedavno njemačke firme tvrdoglavo držale, sve rjeđe koristi.

Papir je potpuno izbacilo iz upotrebe 15 posto kompanija, što je skoro duplo više nego prije dvije godine, prema studiji Digitalnog udruženja Bitkom. Još 24 posto firmi trenutno radi sa oko jedne četvrtine papira.

Tako skoro svako četvrto preduzeće pretežno posluje bez papira. Za ovu reprezentativnu studiju, od kraja aprila do sredine juna Bitkom je ispitao 1.103 kompanije sa najmanje 20 zaposlenih.

U napuštenoj kući u Zenici pronađeno tijelo muškarca. Poznat njegov identitet

Isključivo uz pomoć papira sada radi samo šest posto kompanija, piše dpa.

U 14 posto još se oko tri četvrtine procesa odvija po starom, a kod više od trećine preduzeća, 38 posto, digitalni iSmrt A.P. je konstatovao ljekar Doma zdravlja Kalesija. O navedenom  je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, po čijim uputama je tijelo predato porodici", saopšteno je iz Odsjeka za odnose s javnošću Uprave policije MUP TK-a. analogni kancelarijski i administrativni procesi su jednako zastupljeni.

Promjene se vide i u komunikaciji. Još samo 40 posto firmi često ili veoma često šalje pisma. Prije dve godine to je činila skoro polovina, 48 posto.

Također, legendarna faks mašina koristi se rjeđe. Sada 30 posto firmi često ili veoma često koristi faks. Prije dve godine taj procenat je bio 40 posto.

"Svako deseto preduzeće se u posljednje dve godine skoro potpuno odreklo faksa", rekao je direktor Bitkoma Bernhard Rohleder.

Uprkos prelasku na digitalne metode rada, ormari sa klaserima ne izbacuju se baš brzo. U anketi je polovina preduzeća navela da ih sada ima manje nego prije pet godina. Kod ostalih je manje više isto kao i ranije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak