Savez čiji je simbol voće: Kakvo značenje nosi kupina u njemačkoj politici?

0
Radiosarajevo.ba
Savez čiji je simbol voće: Kakvo značenje nosi kupina u njemačkoj politici?
Pixabay / Zašto su njemački političari opsjednuti kupinama?

Svi u posljednje vrijeme govore o kupinama, a naročito političari na istoku Njemačke poslije nedavnih izbora. Šta zapravo kupina znači u smislu politike?

Koalicija kupina odnosi se na moguće saveze demokršćana (CDU) i socijaldemokrata (SPD), dvije stranke koje su njemačkom politikom dominirale decenijama, sa novim Savezom Sara Vagenkneht (BSW).

Da li će se takve koalicije poslije minulog glasanja u istočnim pokrajinama zaista praviti, tek treba da se vidi.

Robert Dacešin otkriva: 'Ovo je najljepše grčko ostrvo za koje niste čuli'

Robert Dacešin otkriva: 'Ovo je najljepše grčko ostrvo za koje niste čuli'

Barem u Tiringiji i Saksoniji načinjeni su prvi koraci. U Tiringiji su se stranke već dogovorile da će pregovarati, ali predstoji još puno "baštenskih radova", piše German News Service.

Do sada su mediji i politički analitičari nadahnuće za nazive koalicija tražili u bojama zastava raznih država u svijetu koje se podudaraju sa stranačkim bojama. Tako koalicija Jamajka označava savez CDU, Zelenih i liberala (FDP), a prvi put se pominje još 2005.

Njemačka u ozbiljnom problemu: Zanatske firme bezuspješno traže 113.000 radnika

Njemačka u ozbiljnom problemu: Zanatske firme bezuspješno traže 113.000 radnika

Koalicija Kenija koju čine CDU, Zeleni i SPD, formirana je 2016. u pokrajini Saksonija-Anhalt, a 2019. u Brandenburgu i Saksoniji.

Međutim, u sadašnjim političkim kombinacijama, boje zastava ne pomažu. Pošto nijedna zemlja na svijetu nema zastavu koja kombinuje crnu, koja je boja CDU, socijaldemokratsku crvenu i ljubičastu (BSW) inspiracija je došla iz prirode.

Kupina je izabrana za naziv, jer u različitim fazama zrenja, plod pokazuje boje tri stranke u mogućoj koaliciji. Termin se pripisuje političkom analitičaru Karl-Rudolfu Korteu. Profesor Univerziteta Duisburg-Esen upotrebio ga je u eseju sa tezama o pokrajinskim izborima na istoku.

Već prema anketama u to vrijeme bilo je jasno da će BSW ubuduće imati ključnu ulogu u formiranju pokrajinskih vlada. Tamo gde je nekada Ljevica (Die Linke) imala značajnu ulogu i čak vladala, sada nastupa BSW. Savez nazvan po liderki Sari Vagenkneht se od Ljevice otcijepio prošle godine i kombinuje lijevu socijalnu politiku sa tvrdim stavom prema migracijama.

BSW je na pokrajinskim izborima u Saksoniji i Tiringiji 1. septembra 2024. godine i u Brandenburgu u prošlu nedelju 22. septembra, postigao dvocifrene rezultate.

Neizbježan je za formiranje većinske vlade u sva tri istočna regiona - pošto sa desničarskom Alternativom za Njemačku (AfD) nijedna stranka ne želi da sarađuje.

AfD je u Tiringiji osvojila najviše glasova, a u Saksoniji i Brandenburgu je na drugom mjestu. Na izborima u Brandenburgu BSW je osvojio 13,5 posto glasova, a u Saksoniji i Tiringiji 11,8, odnosno 15,8 posto.

U sve tri pokrajine nije moguće nastaviti dosadašnje koalicije. U Tiringiji i Brandenburgu su Zeleni kao koalicioni partner isključeni, pošto nisu osvojili dovoljno glasova da ostanu parlamentarna stranka. U Saksoniji su ipak suviše slabi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije