Španac zalio vodom pećinske slike stare hiljade godina: Želio dobre slike za Facebook

1
Radiosarajevo.ba

Španske vlasti provode istragu nad muškarcem koji je oštetio pećinske slike stare hiljade godina.

Naime, odlučio ih je polijevati vodom kako bi dobio bolje, odnosno oštrije fotografije. 39-godišnji muškarac iz Andaluzije je na Facebooku objavio nekoliko fotografija zalitih pećinskih slika, objavila je u subotu španjolska civilna garda (Guardia Civil), a prenosi CNN.

Kada su službenici u maju vidjeli fotografije na internetu, odmah su pokrenuli istragu s obzirom na to da su ove slikarije, koje se nalaze na različitim lokacijama u planinskom lancu Sierra Sur de Jaan, zaštićene.

Zemljotres pogodio Pelješac: Oglasila Seizmološka služba

"Na fotografijama se vidi da su pećinske slike polivene vodom kako bi se dobile bolje, oštrije fotografije s jačim kontrastom", stoji u saopćenju civilne garde.

Kada je neimenovani muškarac zalio ova pećinska umjetnička djela vodom, došlo je do oštećenja. Naime, slike su napravljene na vapnencu, koji sadrži soli topive u vodi. Kada se vapnenac zalije vodom, soli se otapaju i izbijaju na površinu, pri čemu nastaje sloj koji oštećuje slike. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak