Sjeverna Koreja ispalila više od 200 granata: Južna Koreja evakuisala stanovništvo s Yeonpyeonga

0
Radiosarajevo.ba
Sjeverna Koreja ispalila više od 200 granata: Južna Koreja evakuisala stanovništvo s Yeonpyeonga

Sjeverna Koreja je izvršila više od 200 granatiranja sa svoje zapadne obale prema južnom ostrvu Yeonpyeong, koje se nalazi u Južnoj Koreji, saopštila je vojska Seula. Nakon ovog događaja, Južna Koreja je izdala upozorenje o evakuaciji civila na ostrvu i odmah odlučila odgovoriti artiljerijskom vježbom u blizini ostrva kao odgovor na sjevernokorejsku paljbu.

Jug je osudio ovaj potez, nazvavši ga "provokativnim činom". Također je visoki zvaničnik izjavio da iako je riječ o sjevernokorejskom "pomorskom udaru", nije izveden oružjem Sjeverne Koreje.

Artiljerijske granate ispaljene u petak između 9 i 11 po lokalnom vremenu nisu ušle na teritoriju Južne Koreje, jer su sve pale u tampon zonu između dvije zemlje. Južnokorejski združeni štabovi su izjavili da incident nije nanio nikakvu štetu narodu ili vojsci, ali su dodali da taj čin "ugrožava mir na Korejskom poluostrvu i podiže tenzije.

Živimo 'Vučko trail' zajedno: UNIQA i ove godine ponosni sponzor najpopularnije bh. trail utrke

Sjevernokorejska artiljerija je već 2010. godine nekoliko puta pucala na ostrvo Yeonpyeong, pri čemu je ubijeno četiri osobe. Posljednji incident dogodio se mjesecima nakon što je Sjeverna Koreja u potpunosti suspendovala vojni sporazum s Južnom Korejom u cilju smanjenja tenzija.

Nakon toga, Pjongjang je izjavio da će povući sve mjere "poduzete za sprječavanje vojnih sukoba u svim sferama, uključujući kopno, more i zrak", te rasporediti "moćnije oružane snage i novu vojnu opremu" u pograničnom području.

SAD i Južna Koreja rade planove za nuklearnu odbranu protiv Sjeverne Koreje

Međutim, Sjeverna Koreja je prekršila pakt više puta u protekle dvije godine, lansirajući projektile i ispaljujući artiljerijske metke u more prema Jugnu. Posljednji put kada je Sjeverna Koreja ispalila artiljerijske granate u more bilo je u decembru 2022. godine, a samo u toj godini zabilježeno je devet takvih incidenata.

Ostrvo Yeonpyeong, dom vojne baze i malog civilnog stanovništva od oko 2.000 ljudi, nalazi se 3 km od sporne morske granice u Žutom moru i 12 km od obale Sjeverne Koreje, ali na teritoriji Južne Koreje. Ovo ostrvo je bilo poprište međukorejskih pomorskih sukoba tokom godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak