Šef diplomatije Al-Thani: Spremni smo na dijalog

Anadolija
Šef diplomatije Al-Thani: Spremni smo na dijalog
Ministar vanjskih poslova Katara Muhammed bin Abdurrahman al-Thani izjavio je kako je za rješavanje krize sa susjednim zemljama Katar spreman na dijalog i da je otvoren za posrednike.

"Spremni smo za dijalog. Mi ovdje nismo 'super sila' i ne vjerujemo da je ovaj problem moguće riješiti sukobom", rekao je Al-Thani za CNN, prenijela je katarska novinska agencija QNA.

Negirao je optužbe da njegova zemlja podržava terorizam, te naglasio da se Katar bori protiv finansiranja terorizma i daje doprinos u zaštiti svijeta od potencijalnih terorista.

Al-Thani je odgovorio i na optužbe koje je na račun Katara uputila Saudijska Arabija, tvrdeći kako ova zemlja podržava terorističke grupe s ciljem narušavanja regionalne stabilnosti.

"Ova izjava je puna kontradiktornosti, jer se govori kako mi s jedne strane podržavamo Iran, a s druge strane, ekstremne grupe u Siriji. Svi navodi da mi podržavamo terorizam su netačni. Katarske i saudijske obavještajne službe i sigurnosne agencije sarađuju i služe nacionalnoj sigurnosti Saudijske Arabije", kazao je Al-Thani.

Osvrnuvši se i na pisanje predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa na Twitteru, podsjetio je kako se Trump, tokom svoje posjete regiji, sastao sa katarskim emirom Sejh Temimom bin Hamadom Al-Thanijem, a tom prilikom je bilo govora o tome kako treba zaustaviti zemlje koje podrzavaju terorizam.

Ministar Al-Tani je naglasio kako se u velikom broju izvještaja američkih agencija Katar pohvaljuje zbog svoje uloge i doprinosa u borbi protiv fanansiranja terorizma.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Egipat, Bahrein i Jemen su saopćili u ponedjeljak kako prekidaju sve diplomatske veze s Katarom, kojeg terete za destabilizaciju regije.

Saudijska Arabija, UAE i Bahrein su zatvorili svoj zračni prostor za Katar te naredili da diplomate Katara napuste te zemlje u roku od 48 sati.

Vlasti Jordana također su se pridružile Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama i najavile degradaciju diplomatskih odnosa sa Katarom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak