FBI vjeruje da su ruski hakeri izazvali katarsku krizu

Fena
FBI vjeruje da su ruski hakeri izazvali katarsku krizu
Američki obavještajni zvaničnici vjeruju da su ruski hakeri podmetnuli lažne vijesti koje su izazvale prekid odnosa Saudijske Arabije i njenih saveznika s Katarom, javlja CNN.

Stručnjaci FBI su posjetili Katar u maju da bi analizirali navodni cyber upad u kojem su hakeri postavili izmišljenu priču na internet stranicu katarske državne novinske agencije.

Saudijska Arabija je potom citirala izmišljenu vijest kao razlog za ekonomsku i diplomatsku blokadu Katara. Pridružilo joj se nekoliko država iz Zaljeva, što je dovelo do najveće diplomatske krize u regionu posljednjih decenija.

Katarske vlasti tvrde da je sporna izjava, objavljena 23. maja, a pripisana vladaru emirata u kojoj je navodno bio prijateljski raspoložen prema Iranu i Izraelu, te doveo u pitanje opstanak američkog predsjednika Donalda Trumpa, izmišljena. Ministar vanjskih poslova Kaara Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani je rekao za CNN da je FBI potvrdio hakerski napad i podmetanje vijesti.

"Sve za što smo optuženi je zasnovano na dezinformaciji, cijela kriza je uzrokova netačnom informacijom. Počelo je s lažnom vijesti koja je ubačena u našu novinsku agenciju, što je pokazao i FBI" naveo je ministar, prenosi CNN. Ako se pokažu tačnim ove optužbe bi potvrdile pokušaje Rusije da hakerskim napadima oslabi američku vanjsku politiku, a nakon tvrdnje da su se uplitali i u američke izbore.

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su u ponedjeljak prekinuli diplomatske odnose sa Katarom. CNN prenosi i izjavu katarskih vlasti da rade sa FBI-em i britanskim  ekspertima na istrazi hakerskog napada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije