Diplomatske sankcije / Katar: Mjere arapskih zemalja su neopravdane

06. 06. 2017. u 09:03:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ministarstvo za vanjske poslove Katara saopćilo je kako žali zbog mjera koje su poduzele arapske države, nazvavši ih neopravdanim.

"Mjere su neopravdane i temeljene su na tvrdnjama i navodima koji, ustvari, nemaju temelja", navodi se u saopćenju, prenosi Al Jazeera.

Navodi se, također, da te odluke neće utjecati na živote građana.

“Cilj je jasan, a to je nametnuti nadzor nad državom. To je, samo po sebi, kršenje njenog suvereniteta", navodi se u saopćenju.

Međunarodno priznata Vlada u Jemenu prekinula je diplomatske odnose s Katarom, optužujući ga za saradnju sa šiitskim pokretom Husi, bliskom Iranu, prenijela je državna agencija Saba.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Egipat i Bahrein su saopćili ranije kako prekidaju sve diplomatske veze s Katarom. Saudijska Arabija je saopćila da prekida veze sa svojim susjedom i da je povukla sve katarske vojnike iz rata u Jemenu.

Ta zemlja je to saopćila preko Saudijske novinske agencije, poručivši kako je taj potez potreban kako bi kraljevstvo zaštitilo državnu sigurnost. Tri zaljevske zemlje su dale katarskim turistima i ljudima iz Katara koji žive u tim zemljama dvije sedmice da ih napuste.

Saudijska Arabija je, također, zatvorila granicu s Katarom i obustavila zračni i morski saobraćaj s tom zemljom, pozvavši sve zemlje da urade isto.

Ranije je Bahrein saopćio kako prekida veze s Katarom. Ministar za vanjske poslove Bahreina je u saopćenju naveo kako će povući diplomatsku misiju iz glavnog grada Katara - Dohe u roku od 48 sati. On je istovremeno naveo kako bi sve katarske diplomate trebale napustiti Bahrein u istom periodu.

Egipat je, također, najavio da će svoj zračni prostor i luke zatvoriti za sva katarska transportna sredstva, navodi se u saopćenju Ministarstva za vanjske poslove te zemlje.

Bahrein je, također, najavio slične mjere. Aviokompanija Etihad Airways je saopćila kako će od utorka ujutro ukinuti letove za Katar i iz te zemlje.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA