Scholz strahuje od izbijanja rata, poslao je upozorenje Netanyahuu

4
Radiosarajevo.ba
Scholz strahuje od izbijanja rata, poslao je upozorenje Netanyahuu

Njemački kancelar Olaf Scholz izrazio je svoje strahovanje od izbijanja regionalnog rata na Bliskom istoku. Na to je u nedjelju upozorio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u telefonskom razgovoru.

Scholz i Netanyahu su razgovarali dan pošto je izraelska avijacija, prema izvještajima, u napadu na školu u Gazi ubila desetine civila.

"Njemački kancelar snažno osuđuje prijetnje Irana, libanskog Hezbollaha i drugih protiv bezbjednosti Izraela i njegovih građana", prenio je portparol Wolfgang Buchner, prenosi dpa.

Borac golovima Lukića slavio protiv Slobode prvu prvenstvenu pobjedu ove sezone

Scholz je istakao potrebu da se "prekine destruktivna spirala osvetničkog nasilja, spuste tenzije i konstruktivno radi na smirivanju", prema riječima portparola.

Ministarka vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock prethodno je izjavila da su izvještaji iz Gaze "užasni".

Joe Biden upozorio Iran: Ne napadajte Izrael

"Novi napadi izraelske vojske na škole moraju da prestanu", napisala je Baerbock na platformi X, bivšem Twitteru.

"Nemjerljiva je patnja žena, muškaraca i mnoge djece koja traže zaštitu, a koji mjesecima bježe od borbi u Gazi. Ne smiju i dalje da budu zaglavljeni između frontova. Hamas ih ne smije zloupotrebljavati kao štit", navela je još njemačka ministarka.

"Narodu Gaze, taocima i cijelom regionu hitno je potreban humanitarni prekid vatre i oslobađanje talaca koje su predložili Sjedinjene Države, Egipat i Katar", zaključila je Baerbock.

Hamas u Gazi još drži kao taoce izraleske građane koje je oteo na jugu te države tokom napada u oktobru prošle godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak