Olaf Scholz: "Brutalni ruski imperijalizam ne smije uspjeti. I neće"

4
Radiosarajevo.ba
Olaf Scholz: "Brutalni ruski imperijalizam ne smije uspjeti. I neće"
Foto: EPA - EFE / Olaf Scholz

Iskrcavanje savezničkih snaga u Normandiji prije 80 godina, 6. juna 1944., bio je "dan oslobađanja" Francuske, mnogih drugih evropskih zemalja koje su nacističke snage okupirale, ali i Njemačke, istakao je kancelar Olaf Scholz.

Taj dan je označio "početak kraja nehumanog sistema nacional-socijalizma, njegove rasističke manije i militarizma, želje za uništavanjem i imperijalističkih fantazija", napisao je u tekstu za francuski list Ouest France.

Hrabrost oslobodilaca, naveo je, utrla je put Njemačke ka demokratiji i slobodi, prosperitetu i vladavini prava, piše dpa.

UEFA | Borac izdržao pritiske u Albaniji i nakon penala plasirao se u drugo pretkolo Lige prvaka

UEFA | Borac izdržao pritiske u Albaniji i nakon penala plasirao se u drugo pretkolo Lige prvaka

"Odvažnost njih, nama Nijemcima dala je šansu za novi početak."

Scholz je dobio poziv da učestvuje na glavnoj komemoraciji na plaži Omaha u Normandiji u četvrtak, 6. juna. "Činjenica da kao kancelar Njemačke mogu da učestvujem na današnjim komemoracijama nije nešto tek tako", napisao je Scholz.

"To je izraz ujedinjene Evrope i pokazuje izdržljivost našeg transatlantskog partnerstva", istakao je dodajući da njegovo prisustvo svjedoči i o dubokim francusko-njemačkim vezama koje su jačale od kraja rata.

Scholz se osvrnuo i na rat Rusije protiv Ukrajine.

"Za Nemačku i naše partnere i saveznike jedna stvar je jasna - brutalni ruski imperijalizam ne smije uspjeti. I neće, jer ćemo nastaviti da podržavamo Ukrajinu i njenu junačku odbranu dok god je to potrebno", rekao je Scholz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije