Rusi zauzeli grad na istoku Ukrajine: Bit će baza za daljnje napade

3
Radiosarajevo.ba
Rusi zauzeli grad na istoku Ukrajine: Bit će baza za daljnje napade

Ruske snage zauzele su ukrajinski grad Ukrainsk na istoku Donjecke oblasti u utorak dok napreduju prema zapadu u sklopu pokušaja da zauzmu cijeli Donbas, objavili su ruska državna novinska agencija RIA i ruski ratni blogeri.

Ruski vojnici su podigli svoju zastavu na rudarsko okno u okolici grada, koji je prije rata imao preko 10.000 stanovnika, javila je RIA, citirajući neimenovani izvor iz ruske vojske.

"Ukrainsk je naš", kazao je proruski vojni bloger Jurij Podoljaka, dodavši da su ruske snage zauzele grad "gotovo netaknut", zbog čega ga mogu koristiti kao bazu za daljnje ofanzivne operacije, prenosi Hina.

Meteorolog čije prognoze prati cijeli region objavio kakvo nas vrijeme čeka narednih dana

Ni rusko ni ukrajinsko ministarstvo odbrane nisu odmah komentarisale izvještaje.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti tvrdnje obiju strana o situaciji na bojištu zbog ograničenog izvještavanja iz ratne zone.

Oružje koje bi moglo promijeniti tok rata u Ukrajini: Šta je Storm Shadow i zašto ga se Putin boji?

Ruski vojnici su ranije ovog mjeseca okružili Ukrainsk dok su napredovali zapadno prema Pokrovsku, u sklopu onoga što ruski predsjednik Vladimir Putin naziva primarnim ciljem zauzimanja cijele regije Donbas.

Podoljaka je kazao da su sljedeće mete Hirnik, južniji grad s više od 10.000 stanovnika prije rata, i Selidove, sjeverniji grad u kojem je prije rata živjelo preko 20.000 stanovnika.

Otkako je Rusija poslala svoju vojsku u Ukrajinu u februaru 2022., rat se uglavnom sastoji od granatiranja i napada bespilotnim letjelicama uzduž dobro utvrđene bojišnice duge 1000 kilometara s više stotina hiljada vojnika.

Rusija je u augustu napredovala najvećom brzinom u protekle dvije godine, prema javno dostupnim kartama, iako je Ukrajina također zauzela dio ruske Kurske oblasti u iznenadnom upadu 6. augusta.

Ruske snage, koje su zauzele gotovo petinu Ukrajine, upravljaju s 98,5 posto Luhanske i 60 posto Donjecke oblasti, prema istim izvorima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak