Rusija u sekundi ostala bez aviona vrijednog 88 miliona KM. Evo kako su Ukrajinci srušili Su-30SM

3
Radiosarajevo.ba
Rusija u sekundi ostala bez aviona vrijednog 88 miliona KM. Evo kako su Ukrajinci srušili Su-30SM
Foto: Printscreen / Su-30SM / Ilustracija

U operaciji izvedenoj u srijedu, 11. septembra, iznad Crnog mora ukrajinske snage uspješno su oborile ruski borbeni avion Su-30SM, objavila je ukrajinska vojna obavještajna služba (HUR) u četvrtak, 13. septembra.

Prema izvještaju, Su-30SM, procijenjen na oko 50 miliona dolara (88 miliona KM), uništen je pomoću prijenosnog sistema protuzračne odbrane.

Avion koji je srušen u more pripadao je 43. pukovniji mornaričkog zrakoplovstva ruskih oružanih snaga, koja je smještena na aerodromu grada Sake na okupiranom Krimu.

Razočarana njemačka turistkinja objavila snimku iz Hrvatske: "Rekli su da će biti sjajno"

Razočarana njemačka turistkinja objavila snimku iz Hrvatske: "Rekli su da će biti sjajno"

Gubitak ovog aviona označava novu razinu eskalacije sukoba u Crnom moru, posebno nakon što je Rusija nedavno pojačala svoje operacije u tom području.

Prema podacima HUR-a, ruska vojska izgubila je kontakt s posadom aviona rano ujutro 11. rujna, nakon čega su pokrenuli potragu i spašavanje koristeći avion An-26 i helikoptere Mi-8 i Ka-27.

Tokom te operacije ruske snage izvijestile su o pronalasku mrlje od zrakoplovnog goriva u moru, 70 kilometara sjeverozapadno od rta Tarkhankut, nakon čega su uočeni ostaci uništenog aviona Su-30SM.

Inostrani mediji pišu da informacije nisu neovisno potvrđene, a HUR nije objavio dodatne detalje o samoj operaciji.

Rusko Ministarstvo odbrane istog dana tvrdilo je da su njihove snage uspješno spriječile ukrajinski pokušaj ponovnog zauzimanja bušotine Krym-2 u Crnom moru, ali nema dokaza da su ovi događaji međusobno povezani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije