Šef NATO-a o korištenju zapadnog oružja za ciljeve u Rusiji: Pogledajte koji je njegov stav

1
Radiosarajevo.ba
Šef NATO-a o korištenju zapadnog oružja za ciljeve u Rusiji: Pogledajte koji je njegov stav
Foto: EPA - EFE / Ilustracija

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je u ponedjeljak razgovore o tome smije li Ukrajina koristiti zapadne projektile dalekog dometa za napade duboko u ruskom teritoriju, ali je naglasio da će odluku o tome morati donijeti svaka pojedina zemlja članica Sjevernoatlantskog saveza

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski već mjesecima traži od saveznika da mu dopuste da koristi zapadne projektile uključujući dalekometne američke sisteme ATACMS i britanske projektile Storm Shadows za napade duboko u ruskom teritoriju.

Britanski premijer Keir Starmer i američki predsjednik Joe Biden razgovarali su o tome u petak u Washingtonu. Nikakva odluka nije objavljena.

Željko Komšić: Zla krv je zavladala među probosanskim strankama

Željko Komšić: Zla krv je zavladala među probosanskim strankama

"Pozdravljam te razvoje događaja i te odluke, ali na saveznicima je da pojedinačno donesu konačne odluke", rekao je Stoltenberg za radio postaju LBC. "Saveznici imaju različite politike o tome."

Neki američki dužnosnici jako su skeptični u pogledu toga da bi korištenje zapadnih projektila dalekog dometa značajno promijenilo situaciju u ratu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da bi se Zapad izravno uključio u rat protiv Rusije kada bi dopustio Ukrajini da napada ruski teritorij dalekometnim zapadnim projektilima. Na pitanje u vezi moguće ruske odmazde, Stoltenberg je rekao da "u ratu ne postoje opcije bez rizika".

"Ali i dalje vjerujem da će najveći rizik za nas, za Ujedinjeno Kraljevstvo, za NATO, biti ako predsjednik Putin pobijedi u Ukrajini", dodao je, piše tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije