U napadu Rusije ubijeni pripadnici Crvenog krsta. Zelenski: 'Oni siju zlo - mi branimo život'

1
Radiosarajevo.ba
U napadu Rusije ubijeni pripadnici Crvenog krsta. Zelenski: 'Oni siju zlo - mi branimo život'
Foto: Prtscr / X.com / Pogođeni kamion Crvenog krsta

Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) saopćio je da su tri njegova radnika poginula, a dva druga povrijeđena u napadu na istoku Ukrajine.

ICRC nije otkrio ko je bio iza napada, ali je nazivao ovaj čin "neprihvatljivim", ističući da je "granatiranje pogodilo mjesto distribucije pomoći".

Ranije je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da su poginuli Ukrajinci i optužio Moskvu za granatiranje, nazivajući to "još jednim ruskim ratnim zločinom".

Velike posljedice: Za isplatu penzija BiH treba stotine hiljada novih radnika kojih nema

Velike posljedice: Za isplatu penzija BiH treba stotine hiljada novih radnika kojih nema

Agencija je navela da su njena vozila jasno označena i da redovno operiraju u frontovskom području Donjecka.

"Najoštrije osuđujem napade na osoblje Crvenog krsta," izjavila je predsjednica agencije Mirjana Spoljaric, dodajući: "Naša srca su slomljena dok tugujemo zbog gubitka naših kolega i brinemo se za povrijeđene."

ICRC je saopćio da je njihov tim pripremao distribuciju drva i ugaljskih briketa za domaćinstva u selu Viroliubivka, sjeverno od Donjecka, kada je pogođen.

Distribucija robe još nije počela i nijedni stanovnici nisu bili pogođeni eksplozijom, navela je agencija.

Povodom napada u kojem su poginuli pripadnici Crvenog krsta, oglasio se i predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski.

"U ovom ratu sve je potpuno jasno - Rusija sije zlo, Ukrajina brani život. Ako neko želi da čuje "obje strane", u Rusiji se to doživljava samo kao dozvola da se ponovo ubija. Svijet mora odgovoriti čvrsto i principijelno.

Države i međunarodne organizacije ne mogu ostati ravnodušne. Samo zajedno svijet može natjerati Rusiju da zaustavi ovaj teror i natjera Moskvu da traži mir", napisao je Zelensky.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije