Ruski ministar zaprepastio naciju: 'Istina je, krećemo 1. oktobra'

3
Radiosarajevo.ba
Ruski ministar zaprepastio naciju: 'Istina je, krećemo 1. oktobra'
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Rusija je iscrpila svoje rezerve energije iz sovjetskog doba i elektroprivredna infrastruktura 'Iszemlje' sada treba financiranje, rekao je ruski ministar energetike Sergej Civiljev.

Govoreći na ekonomskom forumu u ruskom Vladivostoku, Civiljev je rekao da su rezerve električne energije stvorene tijekom sovjetskog doba "iscrpljene". Pritom je odgovarao i na pitanja kako će ruski Daleki istok prebroditi jesen i zimu te poduzimaju li se dodatne mjere za pouzdanu opskrbu energijom ove zime.

"Glavni razlog (za iscrpljivanje rezervi iz sovjetskog doba) je nedostatak sredstava za modernizaciju i održavanje opreme", rekao je on ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS u svom prvom intervjuu kao ruski ministar energetike, koji je objavljen u ponedjeljak.

Policija objavila detalje akcije u Autocestama FBiH: 'Koruptivna djela prilikom izgradnje autoputa'

Policija objavila detalje akcije u Autocestama FBiH: 'Koruptivna djela prilikom izgradnje autoputa'

"Kako bismo smanjili rizike, subjekte Dalekoistočnog saveznog okruga već smo klasificirali kao regije s visokim rizikom u elektroenergetskoj industriji i provodimo mjere za smanjenje mogućnosti nesreća i poboljšanje pouzdanosti proizvodnje toplinske energije", rekao je Civiljev.

Lokalne vlasti će do 1. oktobra provesti obuku za hitne intervencije u svim regijama ruskog Dalekog istoka, rekao je ruski ministar energetike.

Također su pojačane pričuve za hitne slučajeve, a elektrane su opskrbljene rezervama goriva. "Ove mjere kolektivno će nam omogućiti da brzo otklonimo moguće izvanredne situacije", rekao je Civiljev.

Prema neovisnom ruskom mediju The Moscow Times, kako prenosi Jutarnji, potrošnja električne energije na Dalekom istoku Rusije iznosi 69 milijardi kWh godišnje, a to će narasti na 96 milijardi kWh do 2030. godine. Potrošnja energije u regiji porasla je za 3,5 posto prošle godine, a 1,4 posto u Rusiji sveukupno.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je prije četiri dana na gospodarskom forumu da se "neke regije, naselja i veliki dalekoistočni investitori već suočavaju s nedostatkom električne energije" i "prisiljeni su čekati puštanje u rad novih postrojenja, što koči građevinski sektor, industrijske objekte i infrastrukturu".

"Već sam zadužio vladu da, zajedno s našim velikim energetskim tvrtkama i poslovnim krugovima, pripremi dugoročni program razvoja energetskih kapaciteta na Dalekom istoku i za to predvidi mehanizme financiranja projekata", rekao je ruski predsjednik.

"U okviru ovog programa potrebno je eliminirati predviđeni deficit električne energije na Dalekom istoku, prvenstveno puštanjem u rad novih proizvodnih objekata", rekao je Putin, napomenuvši da će oni opskrbljivati ​​to područje strujom, ali i "pomoći u zaštiti teritorija i naseljenih područja od poplava".

Putin je rekao da su u tijeku i razgovori o izgradnji nuklearnih elektrana na Dalekom istoku.

"Naglašavam - plan razvoja elektroprivrede mora uzeti u obzir kako sadašnje i buduće potrebe ekonomije i građana, tako i dugoročne zadaće koje stoje pred našim entitetima Federacije, gradovima i mjestima", dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije