Polovina radnika iz privatnog sektora Francuske otpuštena ili radi manje

Polovina radnika iz privatnog sektora Francuske otpuštena ili radi manje

Približno 9,6 miliona francuskih radnika, gotovo polovina zaposlenih u privatnom sektoru, privremeno je ostalo bez posla ili radi skraćeno zbog epidemije COVID-19, objavila je ministrica rada Muriel Penicaud.

Ona je rekla kako potiče kompanije koje su privremeno obustavile rad da ponovno pokrenu poslovanje ako mogu provesti službene smjernice o higijeni i sigurnosne mjere.

Francuska je sredinom marta naložila zatvaranje svih pružatelja ugostiteljskih usluga čije poslovanje nije nužno u razdoblju karantina, uključujući sve kafiće, barove i restorane.

No, za razliku od nekih zemalja nikad nije uvela ograničenja za poslovanja u segmentu industrije i ostalih uslužnih sektora dokle god postupaju u skladu s propisima o higijeni.

"Cilj je omogućiti ponovno pokretanje poslovanja uz zaštitu radnika, a i da kompanije budu sigurne da mogu omogućiti njihov rad uz zaštitu", rekla je Penicaud.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak