Zbog COVID-19 bio je paraliziran, doktori poručili: Ovo je čudo

Radiosarajevo.ba
Zbog COVID-19 bio je paraliziran, doktori poručili: Ovo je čudo
Facebook / Paul Skegg

Medicinski tehničar specijalizovan za radiologiju otpušten je iz bolnice u Dartfordu gdje je proveo 11 dana na intenzivnoj njezi zbog paralize izazvane COVID-19. Paul Skegg (42) se smijao i tapšao dok je prolazio bolničkim hodnikom, duž koga su se postrojili članovi bolničkog osoblja kako bi ga ispratili, piše BBC..

On je primljen u bolnicu 3. aprila i ubrzo je razvio Guillain-Barre sindrom, izuzetno rijetku komplikaciju COVID-19, koji uzrokuje paralizu.

Dr. Jonathan Kwan, načelnik Odjeljenja intenzivne njege, izjavio je da je Paul prvi poznati slučaj ovog sindroma uzrokovanog koronavirusom u Kentu, ako ne i u cijeloj Velikoj Britaniji. Iako je jedva disao, Paul je u subotu je smogao snage da kroz cijev, koju su mu ubacili u dušnik zaprosi djevojku posredstvom aplikacije Facetime.

"Mislio je da mu se bliži kraj, pa je duboko udahnuo i zaprosio je kroz traheotomsku cijev. Djevojka je pristala, na veliko oduševljenje zaposlenih koji su o njemu brinuli na intenzivnoj njezi", kaže dr Kwan. 

Ali, uspio se oporaviti i iz svega izaći kao pobjednik.

Dr Kwan je odao priznanje timu sa intenzivne njege, kao i neurolozima iz bolnice, koji su primenili “revolucionarnu” terapiju da bi izliječili Paula. Riječ je o infuziji imunoglobulina, ekstrakta plazme iz donirane krvi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije