Panika u Budimpešti: Ukrajina prekinula protok ruske nafte Mađarskoj

6
Radiosarajevo.ba
Panika u Budimpešti: Ukrajina prekinula protok ruske nafte Mađarskoj

Sankcije koje prisiljavaju kijevskog operatera naftovoda UkrTransNafta da odbije zahtjeve da nafta koju je ugovorio Lukoil prolazi kroz Družbu za sada nisu usmjerene na druge ruske naftne tvrtke koje nastavljaju isporučivati ​​sirovu naftu preko Ukrajine, uključujući Rosneft i Tatneft.

Mađarska se utrkuje s vremenom kako bi izbjegla nestašicu struje i goriva nakon što je Ukrajina uvela djelomičnu zabranu prijevoza ruske nafte kroz njezin teritorij. Kijev je prošlog mjeseca uveo sankcije koje blokiraju tranzit sirove nafte koju prodaje najveća moskovska privatna naftna tvrtka, Lukoil, u srednju Europu - djelomično poništavajući izuzeće od sankcija koje je postavila Europska unija kako bi zemlje koje se oslanjaju na Rusiju dobile dodatno vrijeme za zaustavljanje opskrbe.

Cilj Ukrajine je ugušiti ključni izvor prihoda za ratnu škrinju Kremlja više od dvije godine nakon početka sveobuhvatne invazije na tu zemlju, ali ovaj potez izaziva strahove od prekida opskrbe u Budimpešti, koja se oslanja na Rusiju za 70 posto svog uvoza nafte - a na Lukoil za polovicu te količine.

Michael Murphy vikend provodi u Trebinju: 'BiH je prelijepa zemlja i treba je istražiti'

"Ukrajinske mjere mogle bi stvoriti ozbiljnu situaciju", rekla je za Politico Ilona Gizińska, istraživačica i stručnjakinja za Mađarsku pri Centru za istočne studije. Dodala je da bi se Mađari mogli suočiti s vrtoglavim cijenama i nestašicom električne energije za samo "nekoliko sedmica" ako se ne nađe rješenje.

U petak je prvi diplomat Budimpešte Péter Szijjártó rekao da bi ukrajinska mjera mogla ugroziti dugoročnu energetsku sigurnost Mađarske, kritizirajući Kijev zbog tog poteza. "Ukrajinske vlasti pokazale su spremnost pronaći rješenje za situaciju, ali ti su pokušaji od tada izblijedjeli", istaknuo je.

Tusk označio Orbana na X-u i šokirano pitao: Viktore, glasine ne mogu biti istinite, ili mogu?

Na sastanku s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom početkom tjedna, Szijjártó je potvrdio da je zemlja započela pregovore s Moskvom o pronalaženju alternativnih izvora ruske nafte, javlja Večernji. "Sada postoji nova pravna situacija u Ukrajini, na temelju koje Lukoil trenutačno ne vrši isporuke u Mađarsku", rekao je utorak. "Radimo na pravnom rješenju... jer je ruska nafta važna iz perspektive naše energetske sigurnosti."

U petak je glasnogovornik Kremlja Dmitrj Peskov optužio Ukrajinu da je donijela "političku odluku" i izjavio da je situacija "kritična" za one koji još uvijek kupuju rusku naftu. Zabrana Lukoilu dolazi u trenutku kada odnosi između Kijeva i Budimpešte postaju sve napetiji.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je ove sedmice napao mađarskog premijera Viktora Orbána zbog sastanka s ruskim liderom Vladimirom Putinom u sklopu samoproglašene "mirovne misije". Budimpešta također uporno koči isporuke oružja iz EU Kijevu. 

Njemačka oštro kritikovala Orbana: "Za samo 12 dana potpuno je razrovao teren"

Ukrajina je sada uzela stvar u svoje ruke, prema Inni Sovsun, ukrajinskoj zastupnici iz oporbene pro-EU stranke Holos koja sjedi u parlamentarnom odboru za energiju. "Čekali smo više od dvije godine da EU, da G7, uvede stvarne sankcije protiv ruske nafte" rekla je, ističući da naftovod još uvijek nosi 200.000 barela sirove nafte dnevno.

S obzirom na to da je Moskva zaradila 180 milijardi dolara od svog izvoza nafte prošle godine, nastavlja zastupnica, "zapravo je apsurdno dopustiti im da zarade taj novac transportirajući naftu preko ukrajinskog teritorija, ako ga zatim koriste da nas ubiju". Ali Sovsun je također nagovijestila sekundarni cilj zabrane: zaustaviti mađarsko protivljenje isporukama oružja Ukrajini i pristupanje Kijeva EU-u. "Isprobali smo sva diplomatska rješenja, ali nikad nisu uspjela. Zato se čini da moramo pronaći neke druge načine kako razgovarati s njima."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak