Von der Leyen objavila plan za Europu, a onda napala Orbana: "Putin nam je svima poslao poruku"

3
Radiosarajevo.ba
Von der Leyen objavila plan za Europu, a onda napala Orbana: "Putin nam je svima poslao poruku"
Foto: EPA - EFE / Ursula von der Leyen

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u četvrtak je u svom govoru u Europskom parlamentu, uoči glasanja o njenom drugom mandatu na toj funkciji, najviše govorila o sigurnosti i konkurentnosti kontinenta, osudivši u njemu posjetu mađarskog premijera Moskvi, i pozvala na "prestanak krvoprolića u Gazi".

Njemica je u svom obraćanju u EP-u uoči glasanja rekla kako je pred Europom izbor "želi li biti oblikovana događajima i svijetom oko nje ili će se ujediniti i sama graditi svoju budućnost".

"Europa ne može kontrolisati diktatore i demagoge širom svijeta, ali može odabrati očuvati svoju demokraciju", rekla je von der Leyen u govoru o "demokratskim snagama" suprotstavljenim demagozima i populistima, prenosi Hina.

Policija sa novim informacijama: Poznat identitet ranjene osobe u Sarajevu

Policija sa novim informacijama: Poznat identitet ranjene osobe u Sarajevu

Von der Leyen u svom prijedlogu programa najavila je "Komisiju investicija". Na prvoj plenarnoj sjednici 10. saziva Europskog parlamenta u Strasbourgu naglasila je da europska konkurentnost treba "veliki poticaj", te da je potrebno manje birokracije i "mikroupravljanja" kako bi se poslovanje olakšalo.

Najavila je nastavak zelene tranzicije EU-a prema čistim energentima, poput vodika, i politika zaštite okoliša i borbe protiv klimatskih promjena.

Drugi naglasak stavila je na sigurnost kontinenta, pozivajući na formiranje europske odbrambene unije. Kazala je kako europske države premalo ulažu u svoju odbranu te kako pritom njihova sigurnost previše ovisi o drugima, misleći pritom na Sjedinjene Države.

U govoru je osudila nedavnu posjetu Moskvi Viktora Orbana, premijera Mađarske koja trenutno predsjeda EU-om. Njegova samoprozvana "mirovna misija" bila je zapravo misija "smirivanja" Putina.

Putin je dva dana kasnije usmjerio ruske avione na dječju bolnicu u Kijevu, "što nije bila pogreška, nego poruka svima nama", rekla je von der Leyen, pa kazala da Europa mora dati jednako jasnu poruku: "Stajat će uz Ukrajinu koliko god je potrebno". Istovremeno Europa će nastaviti s uspješnom tranzicijom od "prljave" ruske energije, poručila je.

Europa će snažnije zaštititi i vanjske granice, rekla je pučanka, najavivši da će se broj pripadnika Frontexa na granicama u njezinom novom mandatu utrostručiti, na njih 30.000. Ona želi i udvostručiti i broj zaposlenika Europola kako bi se ta policijska agencija osnažila.

"Krvoproliće u Gazi mora stati odmah", izjavila je von der Leyen u EP-u i najavila snažniju finansijsku pomoć "učinkovitoj" Palestinskoj Samoupravi.

"Previše djece, žena i civila izgubilo je živote" u izraelskom odgovoru na teror Hamasa, rekla je i pozvala na održiv mirovni sporazum.

Naglasila je da je rješenje s dvije države najbolja opcija za sigurnost i Palestinaca i Izraelaca.

Von der Leyen je u Strasbourgu govorila i o proširenju Unije kao "glavnom prioritetu" njene Komisije, kazavši da je ono "moralno pitanje". Proširenje će se temeljiti na individualnim zaslugama, a države kandidatkinje pritom će imati punu podršku EU-a, tvrdi von der Leyen.

U svom dugom obraćanju dotaknula se niza tema poput ekonomske nejednakosti, epidemije mentalnih bolesti i umjetne inteligencije. Istaknula je i nužnost ostvarivanja istinske ravnopravnosti žena i muškaraca, počevši od primanja i mirovina.

Nakon njenog govora slijedi glasanje o njezinom novom mandatu na čelu Europske komisije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije