Pregovori u Briselu: Von der Leyen treba podršku Evropskog parlamenta

1
FENA
Pregovori u Briselu: Von der Leyen treba podršku Evropskog parlamenta
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ursula von der Leyen

Liderima Evropske unije trebalo je sat vremena da se dogovore o sljedećem vodstvu institucija EU: Ursula von der Leyen iz EPP-a desnog centra za predsjedavanje Evropskom komisijom, socijalist Antonio Costa na čelu Vijeća EU i liberalka Kaja Kallas za novu šeficu EU za vanjsku politiku.

Konačna misija Von der Leyen je da dobije prostu većinu (361 glas) putem tajnog glasanja u Evropskom parlamentu od 720 mjesta, prenosi Euractiv.

Proevropska koalicija (EPP, S&D, Renew) trenutno ima 399 glasova, što je teoretski dovoljno za njen izbor. Međutim, ne očekuje se da svi ovi europarlamentarci, uključujući njenu vlastitu političku porodicu desnog centra, glasaju za nju.

Emir Suljagić: 'Najveću grešku sam donio prije pet godina'

Emir Suljagić: 'Najveću grešku sam donio prije pet godina'

Stoga će ona morati tražiti glasove i s ljevice i sa desnice.

Na desnoj strani, ona ima Grupu evropskih konzervativaca i reformista (ECR), koju predvodi italijanska liderka Giorgia Meloni. Frustrirana svojom izolacijom od izbora najboljih pozicija, političarka tvrde desnice uzdržala se od glasanja za Von der Leyen na jučerašnjem samitu EU.

Na lijevoj strani, ona ima Zelene, naizgled sigurniju opciju jer socijalisti i liberali ne žele da Von der Leyen sarađuje s tvrdom desnicom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije