Otkriven prvi Europljanin koji se zarazio koronavirusom?

Hina
Otkriven prvi Europljanin koji se zarazio koronavirusom?

Mlađi muškarac iz Njemačke (33) mogao bi biti prvi Europljanin koji se zarazio koronavirusom, to jest Covidom-19, te ga dalje prenio, piše Guardian pozivajući se na tekst italijanskih novina il Corriere della Sera.

Italijani se čak pozivaju na pismo koje su njemački stručnjaci objavili u naučnom časopisu New England Journal of Medicine.

Kako navode njemački ljekari u tom pismu, "inače zdravi 33-godišnji njemački poduzetnik osjetio je bol u grlu, malaksalost i bol u mišićima te je dobio temperaturu 24. januara ove godine". Idućeg dana imao je temperaturu od 39,1 stepeni Celzijevih, a počeo je i kašljati. No, počeo se osjećati bolje već idućeg dana te se vratio na posao 27. januara.

Kako dalje pišu njemački ljekari, taj je muškarac 20. i 21. januara, prije pojave bilo kakvih simptoma, bio na nizu sastanaka pokraj Münchena sa svojom poslovnom partnericom iz Kine. Ona je čak bila u Njemačkoj između 19. i 22. januara.

"Tokom boravka u Njemačkoj ona nije pokazivala simptome zaraze, ali je počela pokazivati simptome na povratnom letu u Kinu. Tamo se testirala, a njen nalaz je 26. januara bio pozitivan na virus Covid-19", kažu ljekari.

Ta je žena odmah obavijestila svoju kompaniju o tome da je zaražena, nakon čega su locirani i svi njeni kontakti, pa tako i poduzetnik iz Njemačke koji je odmah poslan u bolnicu u Münchenu na testiranje.

Već 28. januara tri nova zaposlenika kompanije u Njemačkoj bila su pozitivna na Covid-19, ali do danas niko do njih nije razvio teži oblik bolesti.

"Čini se da se zaraza proširila tokom perioda inkubacije kod prve pacijentice iz Kine, u čijem je slučaju bolest bila kratka", kažu njemački ljekari.

Raste broj zaraženih u Njemačkoj

I dok se traže prvi pacijenti, u Europi i Sjedinjenim Državama pak raste broj zaraženih od koronavirusa, a Švicarska i Irak bilježe prve smrtne slučajeve izazvane virusom službenog naziva Covid-19, javljaju u četvrtak agencije.

Uz 58 slučajeva zaraze koronavirusom, Švicarska je objavila i prvi smrtni slučaj, a radi se o 74-godišnjoj ženi s hroničnom bolešću koja se od utorka nalazila u bolnici u Lausanneu, u kantonu Vaud.

Grčka javlja da je broj zaraženih koronavirusom porastao na 10, a radi se o osobi koja je nedavno boravila u Izraelu i Egiptu na vjerskom hodočašću. Grčka je dan ranije na 48 sati zatvorila škole i zabranila javna okupljanja u tri okruga na zapadu zemlje.

Njemačka je izvijestila o 109 novih slučajeva zaraze koronavirusom u samo jednom danu čime te je sveukupni broj oboljelih skočio na 349. Najviše, sa 175 slučajeva, je pogođena pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija.

U SAD-u su od koronavirusa preminule još dvije osobe te se broj smrtnih slučajeva popeo na 11, a Zastupnički dom je odlučio u borbi protiv epidemije izdvojiti 8,3 milijarde dolara. Jedna od preminulih osoba je iz Sacramenta, u Kaliforniji, i to je prvi smrtni slučaj izvan savezne države Washington. Sveukupno, SAD bilježi 100 slučajeva zaraze koronavirusom.

Prema najnovijim podacima, broj zaraženih u svijetu se popeo na više od 96.000, s 3.300 preminulih u 84 zemlje.

Iran zatvorio sve škole i univerzitete

Južnokorejske vlasti objavile su u četvrtak 467 novih slučajeva koronavirusa, čime se ukupan broj zaraženih u Južnoj Koreji popeo na 6.088, što je najviše izvan Kine. Potvrđena su i tri nova smrtna slučaja čime je ukupan broj umrlih 35 objavili su Korejski centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

Irak je zabilježio tri smrti izazvane novim koronavirusom u samo jednom danu, u srijedu, što su prve smrti u toj zemlji koja graniči s Iranom, jednom od najteže pogođenih zemalja u kojoj je prema službeni podacima umrlo gotovo 100 osoba. Bagdad je objavio 35 slučajeva zaraze zadnjih dana. No u srijedu je epidemija Covid-19 odnijela živote u toj državi od 40 miliona stanovnika u kojoj vlada hronična nestašica medicinskih potrepština, lijekova i bolnica.

Još je dramatičnije stanje u susjednom Iranu u kojem je broj zaraženih porastao za 591 te je sada ukupno 3.513 zaraženih osoba u toj državi. Broj smrtnih slučajeva porastao je za 15, što znači da ih je sada ukupno 107. Vlasti su zbog epidemije odlučile zatvoriti sve škole i sve univerzitete do 20. marta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak