Oko 500 navijača se još uvijek nije vratilo sa Svjetskog prvenstva

Radiosarajevo.ba
Oko 500 navijača se još uvijek nije vratilo sa Svjetskog prvenstva

Ruski mediji objavili su informaciju da se čak 500 navijača još uvijek nije vratilo kući nakon Svjetskog nogometnog prvenstva koje je na ljeto 2018. godine održano u ovoj državi.

Za vrijeme trajanja Svjetskog prvenstva u Rusiji svaki gostujući navijač je umjesto vize mogao uzeti FAN ID, koji se dobijao uz ulaznicu, a on je omogućavao nebrojne ulaske i izlaske iz Rusije sve do 31. decembra 2018. godine.

Nakon što je taj termin istekao, 500 vlasnika FAN ID-a se uopšte nije odjavio iz Rusije i nije se vratio u svoje domove. Više od pola navijača koji se nisu vratili kući dolaze iz saharske Afrike, dok je njih 174 iz Nigerije. Na prvenstvo su stigli čak i navijači čije reprezentacije nisu igrale na Mundijalu, kao što su oni iz Kine i Indije.

Prema pisanju ruskih medija, vjeruje se da je svih 500 navijača koji se nisu odjavili otišlo u EU preko Poljske, baltičkih zemlaja i Finske, te da su u Evropskoj uniji tražili azil.

„Još za vrijeme Svjetskog prvenstva me jedan čovjek iz Afrike zamolio za pomoć i tada sam postao svjestan potencijalnog problema. Danas slušam mnogo priča iz predgrađa Moskve o ljudima koji su ostali u državi nakon Svjetskog prvenstva, a tim problemom se javnost ne bavi“, rekao je Alan Moore, engleski novinar koji radi kao dopisnik iz Rusije.

Za vrijeme SP-a prodano je više od 2,4 miliona ulaznica, a najviše navijača doputovalo je iz SAD-a, Brazila, Perua, Njemačke, Kine, Australije, Engleske, Japana i Kolumbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak