Novi potez Viktora Orbana razbjesnio EU, poslali upozorenje

6
Radiosarajevo.ba
Novi potez Viktora Orbana razbjesnio EU, poslali upozorenje

Visoka predstavnica Evropske unije za unutrašnje poslove upozorila je Mađarsku da njena odluka o ublažavanju viznih ograničenja za Ruse i Bjeloruse predstavlja potencijalnu sigurnosnu prijetnju i rekla da će poduzeti mjere ako se njena zabrinutost ne riješi.

Mađarska je prošlog mjeseca proširila useljenički program "nacionalne iskaznice" kako bi, između ostalih, uključila Ruse i Bjeloruse. Nositelju takve iskaznice dopušteno je raditi u Mađarskoj bez sigurnosne provjere i može dovesti svoju porodicu u zemlju.

Taj je potez izazvao zabrinutost među dužnosnicima EU, koji su rekli da bi Rusija i njen saveznik Bjelorusija mogle iskoristiti shemu za slanje sabotera i špijuna u schengensku zonu EU-a bez granica, dok Unija pokušava izolirati Moskvu zbog rata u Ukrajini.

Znate li koliko košta sedmica ljetovanja u Hrvatskoj? Italija i Španija su jeftinije

"Rusija je sigurnosna prijetnja. Trebamo više, a ne manje opreza", rekla je povjerenica EU za unutrašnje poslove Ylva Johansson u objavi na platformi X u četvrtak navečer. "Danas u pismu tražim od mađarske vlade da objasni. Ako njihova shema olakšanog pristupa predstavlja rizik, mi ćemo djelovati."

Sve veće napetosti

Incident odražava šire napetosti između čelnika EU i vlade mađarskog premijera Viktora Orbana oko ruskog rata u Ukrajini.

Orban najavio veliku mađarsku strategiju: "Mladi će morati dovršiti moj posao u završnoj fazi"

Orban održava bliske veze s Moskvom i posjetio je ruskog predsjednika Vladimira Putina prošlog mjeseca u sklopu tzv. "mirovne misije", poduzete bez potpore EU, nekoliko dana nakon preuzimanja rotirajućeg predsjedanja blokom.

Johansson je u svom pismu zatražila od Mađarske da do 19. augusta odgovori na pitanja o viznoj shemi, "s obzirom na potencijalnu prijetnju tih jednostranih mjera šengenskom području". Rekla je da će biti "odgovarajućih posljedica" ako su se tim potezom prekršili zakon EU-a ili ugrozilo funkcioniranje šengenske zone.

Johansson nije precizirala šta bi mogla poduzeti. Ali Evropska komisija, izvršno tijelo EU-a, može pokrenuti pravni postupak protiv zemlje članice ako smatra da je zakon EU-a prekršen.

Mađarska sakrila od građana da je podigla najveći kredit u svojoj historiji

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je u utorak da građanima Rusije i Bjelorusije i dalje treba viza za ulazak u Mađarsku, a time i u šengenski prostor. Rekao je da će dozvole boravka za ruske i bjeloruske državljane morati odobriti nadležna tijela, piše Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak