Mađarska sakrila od građana da je podigla najveći kredit u svojoj historiji

14
Radiosarajevo.ba
Mađarska sakrila od građana da je podigla najveći kredit u svojoj historiji
Foto: EPA-EFE / Viktor Orban

Mađarska je ovog proljeća posudila milijardu eura, što je najveći zajam koji je Budimpešta ikada podigla. Zajam je uzet od tri kineske banke, otkrili su podaci s web stranice vladine agencije za dug.

Kredit koji su osigurale Kineska razvojna banka, Izvozno-uvozna banka Kine i mađarska podružnica Kineske banke u potpunosti je izdan 19. aprila i mora se vratiti u roku od tri godine. Budimpešta nije objavila informaciju o podizanju navedenog zajma. 

O svemu je jučer prvo izvijestio mađarski poslovni časopis Portfolio, a zatim je informacija potvrdila vladina agencija. Do pozamašnog zaduživanja dolazi dok Budimpešta produbljuje svoje veze s Pekingom

Gradačac: Pogledajte hapšenje osumnjičenog za ubistvo žene

Gradačac: Pogledajte hapšenje osumnjičenog za ubistvo žene

Najavljen niz zajedničkih infrastrukturnih projekata

Kineske kompanije, poput proizvođača električnih automobila BYD ili tehnološkog diva Huawei, do sada su uložile ukupno oko 16 milijardi eura u zemlju, prema mađarskom ministru vanjskih poslova Peteru Szijjartou.

"Ugovor o zajmu omogućuje finansiranje ulaganja između ostalog u infrastrukturu i energetiku. Transakcija zadržava omjer javnog duga i BDP-a unutar gornje granice od 28,9 posto", navela je vladina agencija. 

Teške riječi iz Mađarske: Orban nije nikakav državnik, on je politički patuljak i Putinov potrčko

Teške riječi iz Mađarske: Orban nije nikakav državnik, on je politički patuljak i Putinov potrčko

U maju je Szijjarto najavio niz zajedničkih infrastrukturnih projekata s Kinom, uključujući brzu željeznicu do aerodroma u Budimpešti, teretnu željezničku liniju oko glavnog grada Mađarske, naftovode između Mađarske i Srbije te nuklearnu saradnju.

"Razvili smo visok stepen međusobnog političkog povjerenja. Naši su bilateralni odnosi najbolji u historiji i krenuli smo na zlatno putovanje", rekao je kineski predsjednik Xi Jinping u izjavi prije svog posjeta Budimpešti u maju. 

Nisu otkrivene pojedinosti o kamatnim stopama

Sedmicama kasnije, odmah nakon preuzimanja kormila rotirajućeg Vijeća predsjedavajućeg EU-a, Orban je posjetio kinesku prijestolnicu. Uz mađarski javni dug na rekordnih 140 milijardi eura (73.5 posto BDP-a) i proračunski deficit od 6.7 posto BDP-a, Budimpešti je očajnički potrebna gotovina, piše Politico.

Mađarska uzvraća udarac EU: Zaprijetila blokiranjem čak 6,5 milijardi eura zbog Ukrajine

Mađarska uzvraća udarac EU: Zaprijetila blokiranjem čak 6,5 milijardi eura zbog Ukrajine

Budimpešta još uvijek čeka milijarde eura iz EU fondova. Novi kineski kredit ima najveći udio u državnom dugu, a drugo mjesto zauzima kredit China Eximbanka za projekt željeznice Budimpešta-Beograd od 917 miliona dolara. 

Iako je Portfolio primijetio da je kamatna stopa promjenjiva, vlada nije otkrila više pojedinosti o visini kamatne stope, rasporedu otplate ili drugim detaljima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije